Vzácná tabulka s Eposem o Gilgamešovi by se mohla vrátit do Iráku, americký soud schválil její zabavení

Americký federální soud posvětil zabavení 3500 let staré tabulky s částí eposu o Gilgamešovi. Artefakt by se tak mohl vrátit do země svého původu – do dnešního Iráku, informovala agentura AFP. Historický předmět zakoupili v roce 2014 majitelé obchodního řetězce Hobby Lobby a umístili ho v Muzeu bible ve Washingtonu. Úřady tvrdí, že tabulka se před tím do země dostala nelegálně.

„Zabavení představuje důležitý milník na cestě k navrácení tohoto vzácného a starobylého mistrovského díla světové literatury do země jeho původu,“ řekla americká prokurátorka Jacquelyn Kasulisová.

Epos o Gilgamešovi je jedním z nejstarších literárních děl. Vznikl ve druhém tisíciletí před naším letopočtem v Mezopotámii, která se rozkládala zhruba na území nynějšího Iráku.

Vzácný předmět se podle úřadů dostal do Spojených států v roce 2003 poté, co ho v Londýně koupil obchodník se starožitnostmi od jordánského obchodníka se starověkými artefakty z Blízkého východu.

Nelegální cesta do Spojených států

Do USA pak tabulku přivezl nelegálně a prodal ji s falešnými dokumenty, napsal server BBC News. Poté, co několikrát změnila majitele, ocitla se v roce 2014 na aukci, kde ji za za 1,67 milionu dolarů (přes 35 milionů korun) koupila rodina Greenů vlastnící obchodní řetězec Hobby Lobby.

Ta ji poté umístila v Muzeu bible v hlavním městě Spojených států, kterému předsedá a financuje ho šéf řetězce, miliardář Steve Green. Není to přitom poprvé, co se společnost Hobby Lobby zapletla do obdobného případu. V roce 2017 musela zaplatit pokutu a vrátit tisíce uměleckých děl nelegálně získaných z Iráku. Společnost se zabavením tabulky s částí Eposu o Gilgamešovi souhlasila, uvedly nyní americké úřady.

Artefakt zabavilo z muzea americké ministerstvo spravedlnosti už v roce 2019, od té doby usilovalo o jeho formální vlastnictví prostřednictvím zákonů o propadnutí, aby ho mohlo vrátit právoplatným majitelům, poznamenala agentura AFP.