Sopka na španělském ostrově La Palma stále chrlí lávu, dalším lidem hrozí evakuce

Na španělském ostrově La Palma na Kanárských ostrovech evakuovali kvůli nedělní erupci sopky Cumbre Vieja na pět tisíc lidí. Oběti ani zranění nejsou hlášeni, zničena byla asi stovka domů a rozsáhlá území půdy. Sopka stále chrlí lávu a během osmačtyřiceti hodin by mělo být jasnější, jak dlouho bude ještě erupce trvat, uvedla televize RTVE s odvoláním na předsedu regionální vlády Ángela Víctora Torrese. Na ostrov La Palma dorazil i španělský premiér Pedro Sánchez.

Zatím bylo kvůli erupci sopky evakuováno na pět tisíc lidí, připraven je ale plán na evakuaci dalších pěti tisíc osob. Podle rozhlasu Cadena SER bylo převezeno i čtyři sta lidí z hotelu v Puerto Naos, kteří byli následně ubytováni na ostrově Tenerife. Podle premiéra Kanárských ostrovů Torrese nebylo nutné uzavřít na ostrově La Palma leteckou dopravu.

Láva podle simulací Národního geografického ústavu míří k západnímu pobřeží ostrova. Torres v pondělí potvrdil, že nejsou hlášeny oběti ani zranění. Místnímu rozhlasu řekl, že během osmačtyřiceti hodin by se mělo vědět, jak dlouho ještě bude erupce trvat. Už dříve místní média psala, že to bude možná i několik týdnů měsíců.

Evakuována byla celá obec El Paso, podle jejího starosty Sergia Rodrígueze je zničeno asi dvacet domů, které sežehl oheň. Kromě vytékající lávy sopka chrlí žhavou horninu, uvedla RTVE.

„Sopka chrlí žhavou lávu na osmi místech. Láva je velice horká, dosahuje teploty přes tisíc stupňů, ale naštěstí se pohybuje relativně pomalu, za hodinu urazí zhruba sedm set metrů,“ přiblížila z místa spolupracovnice ČT ve Španělsku Kateřina Ferenčíková.

Dodala také, že erupce doprovází sopečný plyn, který je velmi nebezpečný pro svůj velký obsah síry a dále sopečný prach. „Už včera úřady varovaly, aby se lidé nepřibližovali k oblasti erupcí. Sopečný prach totiž může způsobit popáleniny na kůži a je také velice nebezpečný v případě vdechnutí,“ doplnila.

Sopečný prach pečlivě sleduje i řízení letového provozu. Zatím je letiště v hlavním městě v provozu, ale Ferenčíková dodává, že vše bude záležet na tom, jak bude v příštích dnech foukat vítr a kudy se bude sopečný prach pohybovat.

Erupce po padesáti letech klidu

Na ostrově La Palma zažívají erupci sopky poprvé po půlstoletí. Televize RTVE zveřejnila na svých stránkách audionahrávku z místa vzdáleného asi dva kilometry od tekoucí lávy, na níž je postup lávy slyšet. Reportér, na kterého padal při reportáži popílek, uvedl, že místní v noci strachem nespali, ač nejsou bezprostředně ohroženi.

Situaci na místě sleduje i španělský premiér Sánchez a ministr vnitra Fernando Grande-Marlaska. V plánu mají v pondělí návštěvu evakuovaných v centru zřízeném místními úřady a Červeným křížem a účast na jednání krizového štábu. Premiér také upozornil na riziko požárů, které se můžou vznítit od tekoucí lávy.