Papež při setkání se zástupci židovské komunity odsoudil antisemitismus

Události: Další den papeže Františka na Slovensku (zdroj: ČT24)

Setkáním se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou zahájil dopoledne papež František pondělní program své návštěvy Slovenska. V následném projevu vyzval Evropu k prosazování myšlenky solidarity. Zmínil také chybějící vzájemnou pomoc mezi lidmi. S prezidentkou se papež setkal už v neděli na bratislavském letišti, kde ho vítali také vrcholní politici Slovenska. V pondělí odpoledne se také setkal se zástupci židovské komunity, při té příležitosti odsoudil antisemitismus.

„Ať se Evropa vyznačuje solidaritou, která překračuje její hranice a která by ji mohla dostat do centra dějin,“ vyzval papež. Zdůraznil také důležitost integrace. „Je to naléhavé nyní, kdy po pandemii očekáváme nový start ekonomiky,“ upozornil. Dodal, že obnova není možná bez účasti mladé generace a že příliš mnoho Evropanů je ve stresu a bez naděje.

Za důležitou označil František také spolupráci lidí a států. „Vzájemně se potřebujeme. Nikdo se nemůže izolovat, ani jako jednotlivec, ani jako národ. Nemá smysl stěžovat si na minulost. Třeba si vyhrnout rukávy a společně budovat budoucnost,“ uvedl. V projevu zmínil také boj proti korupci a prosazování zákonnosti, tedy témata, která za jeden z hlavních cílů stanovila nynější slovenská vládní koalice premiéra Eduarda Hegera.

Čaputová poukázala na potřebu smířlivého řešení problémů. „Klidný tón, porozumění a pochopení jsou stále více považovány za projev slabosti. Výsledkem každé naší snahy, společenské diskuse či politické soutěže nesmí být vítězství a porážka, ale pochopení a nalezení porozumění,“ řekla. Dodala, že jediným způsobem zvládnutí krizí je spolupráce. Vyzdvihla také hodnoty, které hlava církve šíří – respektování menšin či ekologii.

Chléb jako symbol spojování a sdílení

Čaputová při schůzce darovala papeži několik předmětů – mezi nimi i chléb v proutěném košíku přikrytý paličkovanou krajkou. Ten má být podle prezidentské kanceláře symbolem spojování. Už při příletu do Bratislavy byl František přivítán starým slovanským zvykem, a to chlebem a solí. Po pondělní schůzce papež vyzdvihl slovenskou pohostinnost a ocenil tento způsob vítání.

„Je to chléb, který si vybral Bůh, aby se stal přítomným mezi námi. Písmo nás vyzývá, abychom ho neshromažďovali, ale dělili se o něj,“ vzkázal. Skutečné bohatství podle něj nespočívá v rozmnožování majetku, ale v dělení se o něj rovným dílem se svým okolím. S těmito slovy zároveň vyzval k péči o nejzranitelnější.

Papež František při návštěvě Slovenska vybídl Evropu k solidaritě (zdroj: ČT24)

Podobně jako jiní státníci i papež si z Bratislavy odnese také med od včel z úlů ze zahrady prezidentského paláce. Čaputová věnovala papeži rovněž stanici na nabíjení elektromobilů, částečně vyrobenou z recyklovaných materiálů. Prezidentku i papeže totiž spojují názory na životní prostředí, oba opakovaně upozorňují na rizika spojená s klimatickou změnou.

Projekt Vatikánu na podporu boje proti epidemii nemoci covid-19 v chudých zemích podpořila Čaputová darováním plicního ventilátoru slovenské výroby i dalšího zdravotnického materiálu.

Ještě dopoledne se František sešel s biskupy, knězi a učiteli náboženství v katedrále svatého Martina, která byla v někdejším Uhersku korunovačním kostelem.

Papež František v katedrále svatého Martina
Zdroj: Reuters

Návštěva židovské komunity

Odpoledne pak papež zavítal do centra, které pečuje o nemocné lidi bez domova. U památníku holocaustu se sešel se zástupci židovské komunity. Za druhé světové války byla tehdejší Slovenská republika spjata s nacistickým Německem. V projevu u památníku holocaustu hlava katolické církve varovala také před nástrahami současnosti, jakými jsou podle Františka lhostejnost a modla moci a peněz.

„V šílenství nenávisti během druhé světové války bylo zabito více než sto tisíc slovenských Židů. (…) Jsme sjednoceni v odsouzení každého násilí, každé formy antisemitismu,“ uvedl papež na místě, kde v minulosti stála synagoga, jež byla v 60. letech minulého století zbourána.

Podle papeže, který stejně jako všechny dosavadní projevy při návštěvě Slovenska i tentokráte přednesl proslov v italštině, je dobré sdílet mezi křesťanskými a židovskými komunitami to, co je spojuje.

„Vaše dějiny jsou i našimi dějinami, vaše bolesti jsou našimi bolestmi. Pro některé z vás je tento památník holocaustu jediným místem, kde můžete uctít památku vašich drahých,“ řekl papež. 

Kollár: Papež jde s dobou

V podvečer papež přijal na protokolární schůzce šéfa slovenské sněmovny Borise Kollára a pak premiéra Eduarda Hegera. Podle Kollára nynější papež jde s dobou a není tak zkostnatělý jako jeho předchůdci. Uvítal, že nerozlišuje děti podle toho, zda jsou z úplné nebo neúplné rodiny. Sám Kollár má přes deset dětí s vícero ženami.

Premiér Heger, který vyšel z křesťanského společenství, po schůzce s papežem řekl, že s Františkem hovořil i o rodině. Papež podle něj ocenil, že ve slovenské politice působí také mladí lidé. Heger zase jako příklad srdečnosti hlavy katolické církve uvedl, že papež během schůzky zavázal tkaničku na botě jeho syna, který se spolu s dalšími členy premiérovy rodiny setkání zúčastnil.

Podle listu Sme se papež odpoledne mimo oficiální program sešel s emeritním arcibiskupem Róbertem Bezákem, který se na Slovensku těší oblibě. Bezáka ze zmíněné církevní funkce odvolal v roce 2012 tehdejší papež Benedikt XVI., oficiální důvody tohoto kroku nebyly zveřejněny.

Hlava katolické církve na Slovensku setrvá do středy. V úterý zavítá na východ země, kde se kromě jiného sejde s mládeží a na sídlišti Luník IX v Košicích přijde mezi příslušníky romské menšiny. Návštěva papeže v zemi vyvrcholí ve středu mší v západoslovenském Šaštíně.

Pro všechny akce, na nichž papež veřejně vystupuje, platí protiepidemická pravidla. Ti, kteří se jich chtějí zúčastnit, se museli předem registrovat, a to do půlnoci z neděle na pondělí. Už při registraci museli nahrát do systému takzvaný covidový pas.

Dopravní omezení v souvislosti s návštěvou

Návštěvu hlavy církve doprovází také významná dopravní opatření. Obrovský poradil řidičům, aby se v pondělí centru Bratislavy vyhnuli úplně. V dalších dnech bude omezena doprava také u hranic se Slovenskem i na dálnici D2. V úterý se nákladní dopravě zavře přechod Břeclav-Brodské ve směru na Slovensko, a to od 5:30 do 7:30 hodin.

S dalším omezením musí řidiči počítat ve středu od 11:00 do 13:00 hodin, kdy bude hraniční přechod ve směru na Slovensko zavřený pro veškerou dopravu. Na policejním webu to uvedl mluvčí David Chaloupka. Doplnil, že další aktuální informace zveřejňuje Polícia SK na svém facebookovém účtu.