Papež František přiletěl do Bratislavy, vyzval k pomoci druhým

Události: Papež František zahájil čtyřdenní návštěvu Slovenska (zdroj: ČT24)

Letadlo s papežem Františkem přistálo odpoledne v Bratislavě. Hlava katolické církve zmínila pomoc chudým a varovala před spokojením se s jistotami. Na návštěvě Slovenska setrvá do středy. Do země přiletěl papež z Budapešti, kde prohlásil, že si Maďarsko může zachovat své křesťanské kořeny i při otevřenosti k potřebným. Podle agentury Reuters byla jeho slova zjevnou narážkou na premiéra Viktora Orbána, který zastává názor, že migrace z muslimských zemí může zničit křesťanské dědictví země.

Papeže hned po vystoupení z letadla v Bratislavě přivítaly podle starodávného zvyku chlebem a solí děti. Darovaly mu kytici květů, která byla vytvořena z původních slovenských druhů rostlin a bylin.

Slavnostního uvítacího ceremoniálu přímo na letištní ploše se zúčastnili vrcholní slovenští politici, zástupci institucí i církve a také veřejnost. Prezidentku Zuzanu Čaputovou doprovodili veřejná ochránkyně práv nebo bývalý politik a někdejší katolický disident František Mikloško. Zúčastnila se také ředitelka občanského sdružení, jež je v zemi průkopníkem rozvoje dětské domácí paliativní péče.

Podle prezidentské kanceláře jsou zmíněné osobnosti symbolem hodnot, jako je ochrana lidských práv, svobody a demokracie a soucit s nejzranitelnějšími.

Ve svém prvním veřejném projevu při návštěvě Slovenska papež apeloval na pomoc druhým. „Jen tehdy, když budeme stát na straně nejslabších, zvláště v tomto bolestivém období, se dostaneme z pandemie skutečně všichni,“ řekl před představiteli církví a náboženských společností. 

Varoval také před spokojením se se stávajícími jistotami. „Pomozme si navzájem, abychom nespadli do pasti uspokojení se chlebem a něčím k tomu. Spokojujíc se s chlebem a jistotami, neztratili jsme snad elán v hledání jednoty, která si vyžaduje oběť? Nezajímejme se jen o to, co může být k užitku jen našim jednotlivým komunitám,“ sdělila hlava katolické církve a vyzvala lidi, aby se zajímali i o svobodu jiných.

Podle Františka po letech pronásledování náboženských svobod v období komunistického režimu nyní církve čelí pokušení stát se otroky, ale už nikoliv režimu, nýbrž vnitřního otroctví. Upozornil, že v Evropě lze jen stěží očekávat větší průnik křesťanství, když sama církev není sjednocena. Dodal, že nepřekonatelnou překážkou k tomu nemohou být ani historické důvody.

Po ekumenickém setkání následovala soukromá schůzka se zástupci řádu jezuitů, k nimž sám František patří.

„Podporovat bratrství“

Čtyřiaosmdesátiletý papež na Slovensko přicestoval po krátké návštěvě Budapešti, kam přiletěl brzy ráno. V úvodu své první zahraniční cesty od červencové operace střev se setkal s premiérem Orbánem a prezidentem Jánosem Áderem. Hovořil také s biskupy a zástupci křesťanských denominací a židovských komunit, přičemž poukázal na „hrozbu antisemitismu, který stále koluje v Evropě a jinde“. „Nejlepší způsob, jak jej (antisemitismus) zneškodnit, je podporovat bratrství,“ uvedl.

Následně papež v centru Budapešti pro desetitisíce lidí odsloužil mši na závěr Mezinárodního eucharistického kongresu. V kázání přitom použil symboliku kříže, aby sdělil, že něco tak hlubokého, jako je náboženská víra, nevylučuje vstřícnost vůči ostatním.

„Kříž zasazený v zemi nás nejen ponouká, abychom byli zakořenění, také rozpíná své paže vůči všem,“ řekl papež. „Kříž nás nabádá, abychom si pevně drželi své kořeny, ale nikoliv obranářsky; abychom čerpali z pramenů a otevřeli se žízni mužů a žen naší doby,“ pokračoval. „Mým přáním je, abyste byli takoví,“ dodal.

Papež František a Viktor Orbán
Zdroj: Reuters/Vatican Media

Premiér Orbán, jehož protiimigrační politika se neshoduje s Františkovými výzvami ke vstřícnému přístupu k uprchlíkům, papeže předtím přijal v Muzeu krásných umění. Následně spolu jednali soukromě za účasti prezidenta Ádera a představitelů Vatikánu. Vatikán uvedl, že setkání, kterého se také zúčastnili dva hlavní diplomati Vatikánu a maďarský kardinál, trvalo zhruba čtyřicet minut a bylo přátelské.

„Požádal jsem papeže Františka, aby nenechal křesťanské Maďarsko zaniknout,“ uvedl Orbán na Facebooku. Podle maďarské agentury MTI dal premiér hlavě katolické církve kopii dopisu ze 13. století, v němž uherský král Béla IV. tehdejšího papeže Inocence IV. žádá o pomoc v boji proti Tatarům.

Orbán opakovaně svou vládu vykresluje jako obránce „křesťanské civilizace“ v Evropě. V roce 2015 odmítl přijmout migranty z Afriky a Blízkého východu a na jižní hranici země nechal vystavět plot, který má zastavit nápor žadatelů o azyl. Papež František mnohokrát odsoudil to, co považuje za oživení nacionalistických a populistických hnutí, vyzýval k evropské jednotě a kritizoval země, které se snaží řešit migrační problematiku jednostrannými nebo izolacionistickými kroky.

František přiletěl do Budapešti
Zdroj: Remo Casilli/Reuters

Program na Slovensku: setkání s politiky i obyvateli Luníku IX

V pondělí má hlava katolické církve v Bratislavě naplánovány například schůzky s vrcholnými politiky Slovenska – hned ráno zamíří do prezidentského paláce. Františka čeká také setkání s kněžími a biskupy a navštíví centrum, které pečuje o nemocné lidi bez domova. Se zástupci židovské komunity se sejde u památníku holocaustu v centru Bratislavy. 

V úterý zavítá František na východní Slovensko, kde se kromě jiného sejde s mládeží a na sídlišti Luník IX v Košicích zavítá mezi příslušníky romské menšiny. Na pětimilionovém Slovensku podle dřívější studie žije přes čtyři sta tisíc příslušníků romského etnika. Nemalá část z nich bydlí v nevyhovujících podmínkách, bez pitné vody či veřejné kanalizace a v různých chatrčích. Papež František se zasazuje o ekonomickou i společenskou solidaritu.

Nejvíc lidí míří do Šaštína, přijedou i Češi

Návštěva papeže v zemi vyvrcholí ve středu mší v západoslovenském Šaštíně, kde organizátoři očekávají až čtyřicet tisíc účastníků. Mše se bude konat v den, kdy si Slovensko připomíná Sedmibolestnou Pannu Marii, patronku země.

Na přípravu areálu v Šaštíně bylo použito 250 tun železných konstrukcí, kilometry bezpečnostních zábran a optických kabelů nebo stovky chemických toalet. „Využíváme zdroje celé střední Evropy. Do Šaštína jezdí kamiony z České republiky, z Polska, některé věci i z Maďarska,“ poukazoval jednatel produkční agentury PS Events Martin Královič.

Na místě budou příchozí rozdělovat do sektorů s menším počtem lidí, což vyplývá z protiepidemických opatření. U vstupu do každého z nich organizátoři načtou QR kód ze vstupenky. Díky tomu bude možné později trasovat kontakty v případě, že se objeví pozitivní návštěvník. Sektory pro očkované a pro lidi s testem nebo prodělaným covidem budou oddělené tak, aby se skupiny vzájemně nemíchaly.

Brány areálu se otevřou už v úterý v deset večer, zájemci zde budou moct přenocovat. „Velmi prosíme všechny účastníky, aby přišli v dostatečném předstihu. Budou probíhat bezpečnostní kontroly u vstupů, velmi podobné jako na letištích,“ dodává Královič.

Vstupy se zavřou ve středu v osm ráno, dvě hodiny před mší. Po ní bude František v papamobilu projíždět koridory a zdravit věřící.

Události: Papež František míří na Slovensko (zdroj: ČT24)

Slovensko je tradičně katolickou zemí. Ve sčítání lidu v roce 2011 se ke katolíkům přihlásily dvě třetiny obyvatel země, výsledky z letošního sčítání zatím nebyly zveřejněny. Podle dřívějších průzkumů je ale podíl praktikujících věřících mnohem nižší. Hlava katolické církve naposledy navštívila Slovensko v roce 2003, kdy do země zavítal papež Jan Pavel II.