Nejmenší slovenskou vládní stranu Za ľudí opouští většina poslanců, odcházejí do koaliční SaS

Nejmenší slovenskou vládní stranu Za ľudí opouští po vnitrostranickém konfliktu ministryně spravedlnosti Mária Kolíková a šest z deseti poslanců strany. Nově budou působit v poslaneckém klubu jiné vládní strany Sloboda a Solidarita (SaS) ministra hospodářství Richarda Sulíka. Oznámili to Kolíková a Sulík. Stranu Za ľudí založil bývalý prezident Andrej Kiska, který loni z politiky odešel.

„Chceme nadále naplňovat programové prohlášení vlády a prosazovat reformy,“ řekla Kolíková o další působením své platformy po odchodu ze strany Za ľudí a po dohodě o spolupráci se SaS.

Vývoj souvisí s dlouhodobým neúspěšným požadavkem křídla kolem Kolíkové na svolání mimořádného sněmu strany Za ľudí, který by volil nové stranické vedení.

Šéfka strany mluví o ztrátě hodnot

Proti konání sněmu byla šéfka strany a vicepremiérka Veronika Remišová, která prostřednictvím personálních změn získala na svou stranu většinu předsednictva. Už dříve nařkla skupinu členů kolem Kolíkové z toho, že jim jde jen o funkce.

Tento postoj Remišová zopakovala i v reakci na odchod poslanců a Kolíkové ze strany. „Není to žádná novinka. Pokládám to za ztrátu hodnot, programu a všech členů strany,“ reagovala Remišová na oznámení Kolíkové o vystoupení členů jejího křídla ze strany Za ľudí.

SaS druhou nejsilnější koaliční stranou

Posílením o půltucet poslanců se SaS stala druhou nejsilnější stranou čtyřčlenné vládní koalice, ve které dominuje hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti ministra financí a expremiéra Igora Matoviče. V koalici, která vznikla po loňských volbách a která se letos na jaře po vládní krizi dohodla na výměně premiéra, působí i hnutí Sme rodina šéfa sněmovny Borise Kollára.

SaS chce, aby se po rozpadu strany Za ľudí nezměnily poměry v koalici a aby Kolíková i Remišová zůstaly ve svých vládních funkcích. „Nechceme otevírat koaliční smlouvu. To znamená, že naším zásadním požadavkem je, že Mária Kolíková zůstane ministryní spravedlnosti. To, co prosazuje, je prakticky to, co SaS prosazovat chtěla,“ řekl Sulík.

Remišová vede Za ľudí od loňska

Remišová, která v minulosti působila v OĽANO, v čele strany Za ľudí vystřídala Kisku loni. Exprezident dříve uvedl, že politiku opouští kvůli dlouhodobým zdravotním potížím, a dal najevo zklamání, že jeho strana je po parlamentních volbách nejmenším členem vládní koalice. Strana Za ľudí získala v posledních volbách dvanáct křesel ve 150členné sněmovně. Dva poslanci ji opustili během vládní krize letos na jaře.

Podobné přestupy poslanců mezi vládními stranami zažilo Slovensko naposledy v roce 2016. Stalo se tak poté, co tehdejší nejmenší vládní stranu Sieť rovněž opustila většina poslanců a začali spolupracovat s jinou koaliční stranou. Sieť pak z vládní koalice tehdejšího premiéra a šéfa sociálních demokratů (Smer-SD) Roberta Fica vypadla.