Kyjevem pochodovala armáda. Ukrajina si připomněla 30 let nezávislosti

Ukrajina si připomněla třicáté výročí nezávislosti na Sovětském svazu vojenskou přehlídkou v hlavním městě Kyjevě. Na oslavách vystoupil s projevem ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, centrem města pak prošlo zhruba pět tisíc vojáků. Ukázaly se tanky, dělostřelectvo i nejnovější raketová technika.

„Jsme mladá země s tisíciletou historií,“ nechal se slyšet v úvodním proslovu Zelenskyj. Přestože Ukrajina vznikla jako samostatný stát teprve ve dvacátém století, navazuje na tradici Kyjevské Rusi, státního útvaru, který vznikl ve východní Evropě v devátém století, připomněl prezident.

Nad centrem hlavního města prolétly vrtulník a stíhačky. Na přehlídku přijeli také vojáci ze sousedních států a členských zemí NATO včetně USA a zúčastnili se polští a slovenští stíhací piloti. V přístavním městě Oděsa se předvedla flotila dvacítky plavidel.

Východoevropská země si připomíná třicáté výročí nezávislosti v situaci, kdy ukrajinské síly svádějí na východě boje s Ruskem kontrolovanými separatisty a Kyjev usiluje o opětovné převzetí kontroly nad poloostrovem Krym, který od roku 2014 Rusko vojensky okupuje. Západ anexi poloostrova považuje za porušení mezinárodního práva a uplatňuje od té doby proti Moskvě sankce.

„I když lze dočasně okupovat území, co nelze okupovat, je láska k Ukrajině. Lze uvrhnout lidi do zoufalé situace a přimět je, aby si pořídili (ruské) pasy, ale vydat pasy pro jejich ukrajinská srdce nelze,“ řekl podle agentury AP ve svém proslovu ukrajinský prezident. „Pokud se někteří lidé na Krymu a v Donbasu (území na východě mimo kontrolu Ukrajiny) o tom bojí mluvit, neznamená to, že se o tom bojí přemýšlet. Vrátí se, protože jsme rodina,“ zdůraznil.

Krymská platforma

V pondělí Zelenskyj vyzval představitele asi čtyřiceti zemí a bloků, kteří se účastnili summitu v Kyjevě, aby Ukrajině pomohli v opětovném nabytí kontroly nad poloostrovem. Za Českou republiku byl na jednání takzvané krymské platformy předseda Senátu Miloš Vystrčil, který vyjádřil Zelenskému i celé Ukrajině podporu.

Před začátkem přehlídky drželi lidé v Kyjevě minutu ticha za vojáky padlé na východě Ukrajiny. Podle odhadů OSN si boje v oblasti Donbasu od roku 2014 vyžádaly přes 13 tisíc obětí, a to i v řadách civilistů. Od začátku letošního roku v tomto konfliktu podle oficiálních údajů zahynulo asi padesát ukrajinských armádních příslušníků.

V centru Kyjeva se kromě toho u příležitosti výročí konají četné koncerty a další akce. Kyjevské náměstí Nezávislosti, známé jako Majdan, zaplavily tisíce lidí.

Přestože oficiálně se Ukrajina stala nezávislou až při rozpadu Sovětského svazu v prosinci roku 1991, stejně jako většina patnácti bývalých sovětských republik vyhlásila nezávislost ihned po neúspěchu srpnového puče konzervativního křídla komunistické strany proti reformnímu sovětskému prezidentovi Michailu Gorbačovovi.

„Samozřejmě že jsou i tací, kteří mají nostalgii k Sovětskému svazu. Mohou mezi ně patřit i lidé, kteří v něm vůbec nežili,“ podotkla v Horizontu ČT24 ukrajinistka Lenka Víchová. Je však přesvědčena, že je co slavit, protože Ukrajina o nezávislost bojovala destíky až stovky let s obrovskými oběťmi na životech.

Připomněla, že sovětská epocha přinesla Ukrajině velké strádání: „Ve dvacátých letech dvacátého století byla vyvražděna veškerá komunistická i kulturní elita ukrajinského národa. Ve třicátých letech zažila tato nejúrodnější země Evropy hladomor. Čtyřicátá léta pak přinesla válku a miliony obětí. V SSSR si Ukrajina opravdu užila své.“

Horizont ČT24: Ukrajina slaví nezávislost, komentář Lenky Víchové (zdroj: ČT24)