Čeští studenti medicíny budou moci nově na praxi do nejlepší nemocnice v Izraeli

Události: Čeští medici v Izraeli (zdroj: ČT24)

První lékařská fakulta univerzity Karlovy uzavřela průlomovou dohodu s největší izraelskou nemocnicí. Pro české studenty se tím otevírá možnost stáží ve špičkovém zdravotnickém zařízení u Tel Avivu. Dalším cílem je ještě víc podpořit zájem Izraelců o studium v už tak oblíbeném Česku.

Na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze je zapsáno bezmála sto padesát posluchačů z Izraele a jsou nejpočetnější skupinou zahraničních studentů. Diplomy z Česka se v Izraeli automaticky uznávají a pro tamní studenty jsou v tuto chvíli velice vyhledávanou věcí. Děkan 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy Martin Vokurka je proto přesvědčen, že v tomto směru patří Česko k západním zemím. 

Pražská fakulta nyní podepsala dohodu s největší nemocnicí v Izraeli. Nemocnice Šiba východně od Tel Avivu patří podle některých žebříčků mezi deset nejkvalitnějších zdravotnických zařízení na světě.

Izraelští i čeští studenti z pražské medicíny budou moci absolvovat praxi přímo v Izraeli. „Celý svět je vlastně jednou velkou vesnicí. A aby se vaše země stala atraktivní pro mladé lidi, ať už je to Česká republika, nebo Izrael, musíme být konkurenceschopní a dělat všechno pro to, abychom je tu udrželi,“ vysvětlil motivy pro podepsání smlouvy zástupce ředitele nemocnice Šiba Arnon Afek.

Pojistka před odlivem mozků

„Memorandum má pro nemocnici Šiba zajímavý efekt jako jakousi pojistku před odlivem mozků. Pro Izrael je to výhodné v tom, že jeho občané získají kvalitní vzdělání. Problém je, že pro mnoho Izraelců je Česko jen přestupní stanicí pro kariéru na Západě. Pro nemocnici Šiba je výhodné, že izraelský student v Praze si udělá praxi ke konci svých studií v Izraeli, kde si vytvoří profesní a lidské vazby na Izrael, a je vyšší šance, že hned po absolutoriu nastoupí pracovat do Izraele,“ vysvětlil blízkovýchodní zpravodaj ČT David Borek. 

Pro české studenty je memorandum také významné. Český student medicíny má daleko větší prostor pro to, aby v závěru svého studia nastoupil na toto špičkové pracoviště. „I čeští studenti mají samozřejmě možnost absolvovat část studia či stáže v nemocnici v Šibě,“ upřesnil Vokurka.

Už teď jsou na školách v Jeruzalémě, Tel Avivu a dalších městech desítky českých studentů a mladých vědců. A jejich počty by mohly stoupat. „Otevřeli jsme inovační centrum, takže Izraelci, ale i lidé ze zahraničí včetně Česka, jsou zváni, aby založili startupové projekty přímo v našich nemocnicích,“ dodal Afek.

Židovský stát vydává na vědu a výzkum skoro pět procent hrubého domácího produktu, nejvíc ze zemí OECD.