Kanaďan dostal v Číně jedenáct let za špionáž

Kanadský konzultant Michael Spavor, zadržovaný v Číně, byl odsouzen k jedenácti letům vězení za špionáž a krádež státních tajemství. Proces se konal za zavřenými dveřmi. Kanadský premiér Justin Trudeau po rozhodnutí soudu označil trest jako „absolutně nepřijatelný a nespravedlivý“. Rozsudek podle agentury AFP ještě více zhorší napjaté vztahy mezi Pekingem a Ottawou.

Rozsudek nad Spavorem byl vynesen den poté, co čínský soud potvrdil trest smrti pro Kanaďana Roberta Lloyda Schellenberga. Ten byl odsouzen v roce 2019 za pašování drog.

Spavor, který je konzultantem se znalostí problematiky Severní Koreje, byl v Číně zatčen v prosinci 2018. Kanada jeho uvěznění vnímá jako odvetný krok Pekingu za zatčení finanční ředitelky společnosti Huawei Technologies Meng Wan-čou v Kanadě. Ve stejnou dobu jako Spavor byl na základě podobných obvinění zadržen také bývalý kanadský diplomat Michael Kovrig.

Kanadský premiér Trudeau prohlásil, že verdikt přišel po více než dvou a půl letech svévolného zadržování Spavora, přičemž jeho soudní proces podle premiéra nebyl dostatečně transparentní a nesplňoval minimální normy požadované mezinárodním právem.

Propuštění Spavora žádají i Spojené státy

Proti středečnímu rozhodnutí soudu se podle agentury Reuters vymezila americká ambasáda v Pekingu, která vyzvala k okamžitému propuštění Spavora i Kovriga. Ambasáda v prohlášení uvedla, že procesy s oběma Kanaďany jsou pokusem využít lidi jako vyjednávací prostředky. Velvyslankyně USA při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová označila verdikt nad Spavorem za skandální.

Kanadský velvyslanec v Číně Dominic Barton zopakoval pozici Ottawy, že zadržení Spavora a Kovriga je neopodstatněné, a sdělil, že Kanada bude nadále požadovat jejich propuštění.