Rok od zatčení dcery zakladatele firmy Huawei. Čína zesiluje tlak na Kanadu

Rok manažerky Huawei v Kanadě (zdroj: ČT24)

Přesně před rokem zadrželi v kanadském Vancouveru na základě amerického zatykače dceru zakladatele společnosti Huawei Meng Wan-čou. Ani po dvanácti měsících soud nerozhodl, jestli bude vydána do USA, nebo propuštěna. Finanční ředitelka technologického gigantu do vynesení verdiktu nesmí opustit zemi javorového listu.

Mengová složila téměř 180 milionů korun jako soudní kauci. Ve Vancouveru bydlí ve vlastním domě, po městě se může pohybovat, ale nesmí se přiblížit k mezinárodnímu letišti. Zákaz vycházení pro ni platí od jedenácti večer do sedmi ráno. Na kotníku má neustále monitorovací náramek.

Nedobrovolný pobyt v Kanadě si Mengová krátí podle místních médií návštěvou luxusních butiků. Země se ale kvůli ní stala terčem tvrdého nátlaku, a to hned ze dvou stran. Peking protestuje a Washington žádá její okamžité vydání. Spojené státy ji obviňují z porušování protiíránských sankcí a obcházení embarga uvaleného na Teherán. 

„Nemáme s kým jednat. Číňané nám coby největšímu americkému spojenci dělají to, co by rádi činili Spojeným státům. A ukazují USA i jejich sousedům, že jim to projde,“ uvedl bývalý kanadský diplomat Colin Robertson.

Soud se může výrazně protáhnout. Advokáti protestují, že by to pro Mengovou mohlo znamenat dalších až několik let ve Vancouveru. „Čína kvůli tomu Kanadu opakovaně plísní a hledá způsoby, jak ji přimět, aby Meng Wan-čou propustila. Incident vážně narušil vztahy,“ popisuje zpravodajka ČT v Pekingu Barbora Šámalová.

Peking blokuje dovoz některého kanadského zboží. Hlavně ale zadržel dva kanadské občany – bývalého diplomata a obchodního konzultanta, viní je z porušení státního tajemství. Ve vazbě jsou už skoro rok a dosud k nim nezískal přístup právník.

„Čína není odpovědná za potíže v čínsko-kanadských vztazích. Naléháme na znovuzvolenou kanadskou vládu, aby se vážně zabývala čínskými obavami a neprodleně propustila Meng Wan-čou,“ vzkázal mluvčí čínského ministerstva zahraničí Keng Šuang.