Soud v Hongkongu uznal vinným prvního člověka podle bezpečnostního zákona, hrozí mu doživotí

Horizont ČT24: Přelomový rozsudek v Hongkongu (zdroj: ČT24)

Hongkongský soud shledal vinným z terorismu a separatismu prvního člověka souzeného na základě bezpečnostního zákona. Kontroverzní normu ve své poloautonomní provincii prosadil Peking přes hlasitou místní i mezinárodní kritiku. Výši trestu určí tribunál později, odsouzenému hrozí až doživotí. Odsouzený muž vinu odmítá.

Čtyřiadvacetiletý Tong Ying Kit loni prvního července, den po zavedení bezpečnostního zákona, najel na motorce do hloučku policistů. V ruce při tom třímal transparent s nápisem „Svobodu pro Hongkong, revoluce naší doby“.

„Je to slogan, který existuje už pár let a jeho hlavní autor už je několik let ve vězení, byl odsouzen ještě před velkou vlnou protestů v roce 2019, které upozornily celý svět na problém, kterému Hongkong čelí už léta. Podle čínské a hongkongské vlády právě tento konkrétní slogan může nabádat k separatismu,“ dodala zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

I podle nynějšího rozhodnutí soudu právě tento text vyzývá k odtržení Hongkongu od Číny, a mladík je proto podle soudců vinen z podněcování k separatismu.

„Největší problém nebyl, že (Tong) najel do policistů. Byla to ta vlajka s nápisem, který je interpretován jako výzva k odtržení Hongkongu, i když jednoznačně prokazatelné to není. Takže šlo o soud za výrok, ne za nějaký čin. A pokud se v této souvislosti mluví o terorismu, je to úplně absurdní,“ dodala k případu sinoložka Olga Lomová.

Zpravodajka ČT Šámalová: V Hongkongu už padla velká většina garantovaných svobod kromě ekonomických výhod (zdroj: ČT24)

„Ale není to jen tento slogan, jsou to všechny vcelku i nevinné slogany nebo vyjádření na sociálních sítích. Hongkongská policie minulý týden zatkla pět demokratů za to, že vydali dětskou obrázkovou knížku o ovečkách žijících v Hongkongu a vlcích, kteří se snaží ovládnout jejich území a snaží se je dokonce povraždit. Takže už i to je v Hongkongu považováno za separatismus,“ doplnila k situaci ve městě Šámalová.

Nestandardní proces

Tong odmítl obvinění z terorismu, nabádání k separatismu i nebezpečného řízení. Jeho proces se konal za zavřenými dveřmi a byl v mnoha ohledech nestandardní. 

„Obžalovanému bylo odepřeno propuštění na kauci, což byla dříve v Hongkongu tradice, protože se ctila presumpce neviny, a byl mu odepřen proces před porotou. O jeho osudu rozhoduje trojice soudců, které osobně vybrala správkyně města Carrie Lamová. Jsou to pochopitelně soudci, kteří jsou loajální k vládě a k Pekingu, protože právě tyto případy týkající se státní bezpečnosti nemohou být podle hongkongské vlády svěřeny kterémukoli soudci,“ uzavřela zpravodajka ČT. 

Peking loni 30. června zavedl v Hongkongu přísný bezpečnostní zákon, který trestá cokoli, co Čína pokládá za podvratnou činnost, separatismus, terorismus a paktování se zahraničními silami. Těm, kdo jsou shledáni vinnými, hrozí až doživotní vězení. Kritici upozorňují, že cílem zákona je umlčet opozici a omezit základní svobody v bývalé britské kolonii.

Verdikt bedlivě sledují světová média i ochránci lidských práv, neboť podle agentury AP naznačí, jaký postoj soudů lze v budoucnu očekávat. Na základě zákona už policie v Hongkongu zatkla více než sto lidí, kteří čekají na přelíčení.