Národní sdružení ve Francii dál povede Le Penová

Události: Sjezd Národního sdružení zvolil Marine Le Penovou znovu předsedkyní strany (zdroj: ČT24)

Marine Le Penová byla na nedělním sjezdu Národního sdružení (RN) podle očekávání počtvrté zvolena do čela této francouzské krajně pravicové strany. Byla jedinou kandidátkou. Na sjezdu v jihofrancouzském Perpignanu dostala 98,35 procenta hlasů, informovala agentura AFP. Stranu vede od roku 2011.

Le Penová zároveň potvrdila svou kandidaturu na prezidentský úřad. V nedávných regionálních volbách, které podle tisku posloužily jako předkolo voleb prezidentských, tato protiimigrační a euroskeptická strana nicméně neuspěla a žádný region nezískala. Průzkumy přesto dávají Le Penové šanci dostat se v boji o Elysejský palác do druhého kola.

„K Národní frontě se nevrátíme,“ sdělila mimo jiné v nedělním projevu. Odkázala přitom na někdejší název strany, která v polovině roku 2018 změnila jméno a kurz. Chce se tak distancovat od antisemitské a rasistické minulosti. Le Penová má v úmyslu z méně radikální pozice oslovit více voličů, napsala agentura DPA. Její kritici ale volají po tvrdších postojích, které prosazoval její otec. Podle odborníků bude jedním z hlavních témat voleb přistěhovalectví a bezpečnost.

Jordan Bardella byl na sjezdu jmenován prvním místopředsedou. Tento europoslanec a zástupce Le Penové od podzimu v pouhých 25 letech dočasně povede stranu po dobu prezidentské kampaně šéfky RN. Svými protievropskými postoji se nikdy netajil. „Evropská unie už nemůže dále přehlížet touhu lidí po svobodě a suverenitě. Bude muset změnit svoji ekonomickou, sociální i migrační politiku,“ řekl ve svém projevu v roce 2019.