Palestinským demonstrantům vadí autoritářský přístup vládnoucí strany Fatah

Události: Protesty na Západním břehu (zdroj: ČT)

Už týden demonstrují Palestinci na Západním břehu proti tamní vládě. Protesty spustila smrt opozičního aktivisty, který zemřel po zadržení palestinskou policií. Fatah je u moci už skoro třicet let a pronásleduje i další oponenty. Navíc stále odkládá svobodné volby.

Nizára Banáta zatkly palestinské bezpečnostní síly, o hodinu později byl prohlášen za mrtvého. Tyto události teď rezonují. „To, co se stalo Nizárovi Banátovi, je nešťastné a bolestivé. Takovéto násilí není součástí naší kultury a to, co se stalo, bylo nezamýšlenou nehodou,“ řekl místopředseda vládní strany Fatah Mahmúd al-Alúl.

Vysvětlení předáka Fatahu ale lidem v ulicích nestačí, Palestinci na Západním břehu řeky Jordán se proti vládní straně vyhrazují při protestech už několikátý den. „Nizár se stal terčem organizovaného a plánovaného zločinu, spáchaného z oficiálních míst,“ řekl otec zemřelého aktivisty Chalíl Banát.

„Odvažoval se diskutovat o otázkách, o kterých si nikdo netroufá mluvit. Ale zároveň měl velice důležitou vlastnost, a to schopnost populárním způsobem podávat své příběhy,“ vzpomíná na Banáta palestinská publicistka Náda Harhášová, která jej osobně znala. I ona čelila politickému násilí. Loni jí kvůli její kritice poměrů někdo podpálil auto a dům.

Studio ČT24: Zpravodaj ČT David Borek k dění na Západním břehu (zdroj: ČT24)

Zápas o podobu politického systému na palestinských územích

„V celém sporu nejde jen o osud jednoho zabitého opozičního aktivisty, ale o samotnou podobu politického systému na palestinských územích,“ míní zpravodaj ČT v Izraeli David Borek.

„Na volbách je hezké to, že vyzkoušíte nějaké nové lidi. A když selžou, tak je zase ve volbách vykopnete. V našem případě vyzkoušíte nějaké politiky, ale oni už zůstanou natrvalo,“ popisuje Harhášová.

Palestinské autonomii vládne Mahmúd Abbás. Od roku 2005 neprošel volbami a ty letošní byly odloženy na neurčito. Hněv demonstrantů v Ramalláhu se tak obrací i proti němu. „Nežádáme nic jiného, než co je psáno v ústavě. Nepožadujeme stát na Marsu, požadujeme palestinský stát, který ochraňuje práva svých lidí,“ vyzývá jedna z protestujících Tála Šbitová.  

Jenže sen o svobodných volbách má hořký podtón. Průzkumy ukazují, že na Západním břehu roste popularita hnutí Hamás, které nesní o demokracii, ale o islámské vládě. „Prodemokratické palestinské síly tak čelí klíčové otázce: Jak neskočit z bláta do louže,“ uzavírá zpravodaj Borek.