Nevidomý Turek vylepšil slepeckou hůl, identifikuje překážky a řekne mu i jízdní řád

Horizont ČT24: Nevidomý podnikatel vynalezl chytrou hůl (zdroj: ČT24)

Po sto letech dozná bílá slepecká hůl zásadní proměnu. V roce 1921 si osleplý britský fotograf James Biggs natřel špacírku na bílo, aby byl všem zřejmý jeho hendikep. Teď tu svou nevidomý Turek Kursat Ceylan vybavil elektronikou. Nová hůl dokáže varovat před nebezpečím, informovat o obchodech nebo jízdních řádech a dokonce navigovat ke zvolenému cíli.

Pětatřicetiletý Kursat Ceylan se narodil jako nevidomý. Život s handicapem se mu před několika lety změnil. A to díky jeho vlastnímu vynálezu – inteligentní slepecké holi.

Hůl mu dává zpětnou hlasovou vazbu. Na ulici mu poskytuje informace o restauracích, kavárnách či barech, zatímco kolem nich prochází. A díky GPS umí i navigovat a hlásit jízdní řády veřejné dopravy na nejbližších zastávkách.

„Mohu říci, že už nejsem závislá na ostatních. Mohu svobodně jít ven, jet autobusem a setkat se s přáteli,“ pochvaluje si středoškolačka Zulal Tannurová, která hůl rovněž používá.

Inspirován úrazem

Poprvé turecký podnikatel po inovaci zatoužil, když odjel přednášet pro Organizaci spojených národů o životě handicapovaných do New Yorku. Po cestě z letiště utrpěl zranění hlavy při nárazu do sloupu, který jeho hůl minula. Z toho důvodu se rozhodl obohatit její část o elektronickou rukojeť se senzory, které mu zajišťují větší bezpečnost. Dotykové ovládání propojené s aplikací v chytrém telefonu pak slouží k získání potřebných informací. Ty se k uživateli dostanou pomocí reproduktoru nebo sluchátek.

„Jakmile při chůzi detekuje jakoukoli překážku, dává mi zpětnou vazbu. Vibruje a varuje mě,“ popisuje nevidomý podnikatel.

Chytré zařízení už pomáhá lidem z 59 zemí světa. A díky spolupráci se společností Microsoft se jeho funkce neustále rozšiřují. Ceylanovou vizí je komunitu zrakově postižených více propojit a zajistit jí rovnocennou účast na společenském životě. Cena je ale zatím poměrně vysoká – dosahuje až 600 dolarů.