Do vraždy novináře Chášakdžího byli zapojeni i lidé s výcvikem z USA, píše New York Times

Čtyři saúdskoarabští agenti, kteří se v roce 2018 podíleli na vraždě novináře Džamála Chášakdžího v Istanbulu, v předchozím roce absolvovali výcvik ve Spojených státech schválený ministerstvem zahraničí USA. Podle deníku The New York Times (NYT) o tom vypovídají interní dokumenty a vyjádření nejmenovaných osob obeznámených s danou spoluprací.

„Polovojenský“ výcvik údajně obstarala bezpečnostní společnost Tier 1 Group se sídlem ve státě Arkansas, která patří pod investiční skupinu Cerberus Capital Management. Společnost uvedla, že její výcvik se týkal přesnosti střelby a reakcí na útoky a že byl „obranné“ povahy. Podle jednoho ze zdrojů NYT zahrnoval také postupy při sledování osob a boji v těsné blízkosti s nepřítelem.

„Instruktáž proběhla v době, kdy tajná jednotka zodpovědná za smrt pana Chášakdžího zahajovala rozsáhlou kampaň únosů, zadržování a mučení saúdskoarabských občanů nařízenou korunním princem Muhammadem bin Salmánem… s cílem umlčet disent uvnitř království,“ napsal deník. Dodává však, že se neobjevily důkazy o tom, že by američtí činitelé nebo Tier 1 Group o aktivitách saúdskoarabských agentů v jejich vlasti věděli.

„Ovšem skutečnost, že vláda schválila vojenský výcvik na vysoké úrovni pro agenty, kteří později brutálně zabili novináře, ukazuje, jak hluboce se Spojené státy propojily s autokratickou zemí, jejíž složky mezitím páchaly otřesné prohřešky proti lidským právům,“ pokračuje článek.

Biden se odklání

Washington se po nástupu Joea Bidena do prezidentské funkce od Saúdské Arábie odklání a Bílý dům na konci února nechal zveřejnit dřívější závěry tajných služeb, podle nichž byla vražda Chášakdžího spáchána minimálně za tichého souhlasu korunního prince Salmána.

Novinář, který na konci života působil v USA, v říjnu 2018 zemřel na saúdskoarabském konzulátě v Istanbulu. Rijád jeho smrt vykresluje jako neplánovanou a připisuje ji operaci, která se vymkla kontrole. Saúdskoarabský soud na konci roku 2019 za vraždu odsoudil pět lidí na smrt a další tři k několikaletému vězení, později ale byly nejpřísnější tresty sníženy.