Taliban získává nová území v Afghánistánu. USA zvažují zpomalení tempa stahování vojsk

Americká armáda oznámila, že uvažuje o zpomalení tempa stahování svých vojáků z Afghánistánu kvůli novým územním ziskům povstaleckého hnutí Taliban. Podle serveru BBC to oznámil mluvčí Pentagonu John Kirby. Podle něho nicméně stále platí, že poslední americký voják ze země odejde k 11. září. Zvláštní zmocněnkyně OSN pro Afghánistán v úterý prohlásila, že Taliban od května ovládl padesát z celkových 370 okrsků v zemi.

„Situace v Afghánistánu se neustále mění s tím, jak Taliban podniká útoky a nájezdy na správní místa okrsků. Pokračují také násilnosti, kterých je příliš. Pokud bude nutné upravit tempo nebo rozsah stahování, v jakýkoliv den i týden, tak si chceme ponechat možnost to udělat,“ řekl Kirby s tím, že americká armáda situaci každodenně vyhodnocuje.

Koalice vedená Američany odstranila režim Talibanu v Afghánistánu v roce 2001 krátce po teroristických útocích v New Yorku a Washingtonu z 11. září téhož roku. Hnutí tehdy poskytovalo útočiště Usámovi bin Ládinovi a dalším čelným postavám teroristické sítě Al-Káida, která útoky provedla.

Americký prezident Joe Biden nedávno oznámil, že vojáci se stáhnou ze země k 20. výročí útoků, jelikož podle něj splnili svůj úkol a Afghánistán se nemůže znovu stát základnou pro nepřátelské výpady vůči USA a jejich spojencům.

Jednání váznou

Spojené státy se na stažení ze země dohodly s Talibanem ještě za vlády Bidenova předchůdce Donalda Trumpa. Povstalci se v dohodě mimo jiné zavázali, že povedou mírové rozhovory s afghánskou vládou, jejíž legitimitu dlouhodobě odmítají. Jednání, jež zprostředkovává Katar, nicméně v poslední době uvázla na mrtvém bodě. Podle některých pozorovatelů se hnutí nyní snaží zaznamenat co největší územní zisky, aby mělo po odchodu zahraničních vojsk výhodnou vyjednávací pozici.

Zvláštní zmocněnkyně OSN pro Afghánistán Deborah Lyonsová sdělila Radě bezpečnosti OSN, že nedávné vojenské úspěchy Talibanu představují „zvýšené nebezpečí pro řadu zemí, ať už dalekých, nebo blízkých“. „Ty ovládnuté okrsky se většinou nacházejí kolem provinčních metropolí, což naznačuje, že se Taliban snaží dostat do pozice, z níž se po úplném stažení zahraničních vojáků pokusí tato centra získat,“ dodala. 

Mluvčí afghánské vlády nicméně popřel, že by Taliban zmíněné okrsky ovládl. Armáda země je podle něj „takticky vyklidila“. Povstalci podle místních médií mimo jiné zabavili velké množství vojenského vybavení a zabili, zranili nebo zajali desítky vládních vojáků.

Taliban ovládá téměř celý Kundúz

Povstalci nyní ovládají například celou severní provincii Kundúz, v níž vláda kontroluje již pouze stejnojmenné významné hlavní provinční město. To je však podle místní policie zcela obklíčeno.

Spojené státy minulý týden oznámily, že jejich stažení pokročilo asi do poloviny. Společně s nimi přitom z Afghánistánu odcházejí rovněž jednotky dalších zemí NATO včetně Česka i jiných spojenců. „Všechny hlavní trendy jsou negativní nebo stagnují. Týká se to politiky, bezpečnosti, mírového procesu, ekonomiky, ale i humanitární nouze a samozřejmě covidu. Nelze popřít možnost sklouznutí k hrozným scénářům,“ řekla rovněž Lyonsová.

Biden se kvůli zhoršující se situaci v pátek setká v Bílém domě s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním a šéfem Vysoké rady pro národní usmíření Abdalláhem Abdalláhem.