Španělská vláda udělí milost devíti vězněným katalánským politikům

Španělská vláda hodlá v úterý udělit milost devíti katalánským politikům odsouzeným a uvězněným kvůli snahám o vyhlášení nezávislosti Katalánska v roce 2017. Informoval o tom premiér Pedro Sánchez, kterého citovala agentura Reuters.

Schválením milostí, které musí ještě formálně potvrdit vláda na svém pravidelném zasedání, chce Sánchez zmírnit napětí s Katalánskem a oživit rozhovory mezi centrální vládou a úřady této oblasti na severovýchodě Španělska.

„Konfrontace při řešení žádného problému nepomůže,“ řekl Sánchez v projevu, který přednesl v kultovní budově barcelonské opery během akce, jíž se zúčastnilo asi 300 členů katalánské občanské společnosti. „Aby bylo dosaženo dohody, musí někdo udělat první krok,“ řekl dále premiér. „A právě ten nyní španělská vláda udělá,“ dodal.

„Katalánsko, Katalánci, milujeme vás,“ řekl Sánchez katalánsky na závěr svého pondělního projevu. Opoziční strany však uvedly, že budou usilovat o zvrácení milostí. „Appeasement není alternativa, je to jen odklad, který zajistí novou sílu hrozbě,“ zdůrazňoval po Sánchezově oznámení šéf konzervativní Lidové strany Pablo Casado.

Průzkumy veřejného mínění ukazují, že zhruba 60 procent Španělů je – stejně jako opoziční strany – proti osvobození devíti politiků a aktivistů, kteří byli v roce 2019 odsouzeni až k třinácti letům vězení kvůli uspořádání referenda o nezávislosti Katalánska a jednostranné snaze o vyhlášení nezávislosti tohoto španělského regionu. Průzkumy také ukazují, že téměř polovina obyvatel Katalánska je pro nezávislost na Španělsku.

Vítané, ale nedostatečné, řekl k milostem separatista

Mezi odsouzenými je místopředseda katalánské vlády z doby referenda Oriol Junqueras, který dostal trest třináct let vězení, a někdejší katalánský ministr zahraničí Raül Romeva, jemuž soud vyměřil dvanáctiletý trest. „Neočekávám, že ti, kteří usilují o nezávislost, změní své ideály, ale očekáváme, že pochopí, že není cesty mimo zákon,“ podotkl Sánchez.

Venku mezitím podle Reuters demonstrovaly stovky separatistů požadujících úplnou amnestii. „Milosti jsou maličkost, pravda je, že nám vzali svobodu projevu na všech úrovních, máme svou legitimní vládu ve vězení nebo v exilu, a to je v demokracii velmi vážné,“ řekla jedna z protestujících, 61letá Quima Albalateová.

Separatistický šéf katalánské vlády Pere Aragonès řekl, že milosti jsou vítaným prvním krokem k zahájení dialogu, ale považuje je za nedostatečné. Slíbil, že bude usilovat o nové a povolené referendum. Španělská vláda však podle něj nyní „napravila nespravedlivé rozhodnutí nejvyššího soudu“.