Biden podepsal zákon, jenž z 19. června učiní federální svátek. Připomene konec otroctví

Americký prezident Joe Biden podepsal nový zákon, díky němuž se 19. červen stane federálním svátkem připomínajícím konec otroctví ve Spojených státech. Federálních svátků v USA je tak nově dvanáct.

Návrh zákona ve středu poměrem 415 ku 12 hlasům prošel i Sněmovnou reprezentantů, o den dříve ho jednohlasně schválil Senát.

Takzvaný Juneteenth, což je složenina z anglických výrazů pro červen a devatenáctý (June a nineteenth), připomíná 19. červen 1865, kdy do texaského Galvestonu přivezl generál armády Unie Gordon Granger zprávu o osvobození otroků. Prezident Abraham Lincoln rozhodl o jejich zrovnoprávnění už dříve, v mnoha jižanských státech, včetně Texasu, ale nebylo toto rozhodnutí uplatňováno.

Biden: Den, kterým si připomeneme morální skvrnu

„Je to den velkého významu i velké moci, den, kterým si připomeneme morální skvrnu, příšernou cenu, kterou si na naší zemi otroctví vyžádalo a žádá i nadále,“ uvedl Biden, který uvítal i velkou podporu, již návrh zákona získal v Kongresu od členů obou stran.

„Doufám, že je to začátek změny našeho přístupu k tomu, jak se k sobě navzájem chováme,“ dodal prezident. Při nástupu do funkce letos v lednu se Biden zavázal, že se vynasnaží sjednotit americkou společnost.

Nový svátek je prvním schváleným od roku 1983, kdy se rozhodlo o slavení Dne Martina Luthera Kinga, píše AP.