Tažení proti oponentům Kremlu pokračuje, ředitel Otevřeného Ruska čelí obvinění z činnosti v „nežádoucí organizaci“

Zadržovaný bývalý ředitel hnutí Otevřené Rusko a opoziční politik Andrej Pivovarov si vyslechl obvinění z činnosti v „nežádoucí organizaci“, za což mu podle serveru Nastojaščeje vremja stanice Rádia Svobodná Evropa/Rádia Svoboda hrozí podle zákona odnětí svobody v délce od dvou do šesti let. Pivovarova minulý týden zadržela tajná služba FSB na palubě letadla, kterým se chystal do Varšavy.

O vzneseném obvinění informoval Pivovarovův telegramový účet. Otevřené Rusko figuruje na seznamu nežádoucích organizací, jejichž činnost v podstatě znemožňuje zákon, od roku 2017.

Opoziční politik byl zadržen 31. května bezprostředně před odletem z Petrohradu do Varšavy, kam se podle svých slov chystal na dovolenou. Letadlo se kvůli zásahu tajné služby muselo vracet ze vzletové dráhy, aby politika vysadilo u terminálu, informoval dříve server deníku Kommersant. Soud posléze nařídil jeho zatčení na dva měsíce. Pivovarov považuje své stíhání za politicky motivované.

Za nežádoucí může ruská generální prokuratura po dohodě s ministerstvem zahraničí prohlásit zahraniční nebo mezinárodní nevládní organizaci, která podle ní pro Rusko představuje hrozbu. Jakákoli spolupráce s takovouto organizací je pak nezákonná.

Konec kvůli ochraně

Otevřené Rusko, které podle svého zakladatele, podnikatele Michaila Chodorkovského, usiluje o právní stát, poctivé volby, dělbu moci, nezávislou justici, svobodu slova a lidská práva, minulý týden oznámilo, že své aktivity v Rusku ukončuje. Své rozhodnutí zdůvodnilo tím, že chce své členy ochránit před rizikem uvěznění.

Proti Pivovarovovi kromě toho bylo zahájeno správní řízení na základě obvinění z porušení zákona o takzvaných zahraničních agentech. Zahraničními agenty se v Rusku rozumí mimo jiné nevládní organizace, které jsou financované ze zahraničí a zabývají se politickou činností. Konkrétně Pivovarov čelí obvinění, že nenechal zanést do registru zahraničních agentů údaje o organizaci Otevřený Petrohrad, kterou založil v roce 2017. Organizace se zabývá vzdělávací činností a za zahraničního agenta byla ruskými úřady prohlášena v roce 2020. Za toto porušení hrozí Pivovarovovi pokuta v maximální výši 300 tisíc rublů (asi 86 200 Kč).

Před blížícími se zářijovými parlamentními volbami začaly ruské úřady tvrdě potlačovat aktivity kritické vůči Kremlu. Součástí tohoto tažení proti odpůrcům prezidenta Vladimira Putina je i nedávno přijatý zákon, který zakazuje poslaneckou kandidaturu členům organizací prohlášených za extremistické či teroristické. Norma je podle kritiků namířena hlavně proti hnutí kolem uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, pokládaného za jednoho z hlavních Putinových protivníků na domácí scéně.