Čína stupňuje tažení proti kryptoměnám. Zablokovala účty na sociálních sítích, které je propagují

Čínská vláda o víkendu zablokovala na sociálních sítích účty, které propagovaly kryptoměny. Analytici a kontrolní orgány podle agentury Reuters očekávají, že přijde další zátah –⁠ tentokrát bude chtít Peking navázat nelegální kryptoměnové aktivity přímo na trestní zákoník.

Lidem, kteří se v sobotu a v neděli chtěli podívat na kryptoměnové účty na sociální síti Weibo, což je čínská obdoba Twitteru, to nebylo umožněno. Zobrazila se jim zpráva, že účet „porušuje zákony a pravidla“.

„Pro krypto KOL je to soudný den,“ uvedla podle Reuters majitelka jednoho z účtů, která si říká „Woman Dr. bitcoin mini“ a jejíž hlavní účet úřady v sobotu také zablokovaly. KOL je zkratka pro bitcoinové influencery.

„Vláda dává jasně najevo, že na čínském trhu s kryptoměnami nemůže existovat žádná čínská verze Elona Muska,“ řekl profesor právnické fakulty Newyorské univerzity Winston Ma. Odkazoval tím na zakladatele automobilky Tesla a nadšence pro kryptoměny.

Zmrazení účtů zaměřených na kryptoměny přichází poté, co proti obchodování s nimi začala vysílat reportáže čínská média.

Čínská státní televize CCTV v květnu upozornila, že kryptoměny jsou mírně regulované aktivum, často se využívají při obchodování na černém trhu, pro účely praní špinavých peněz, pašování zbraní, při hazardních hrách a obchodování s drogami. Zátah proti kryptoměnám přichází také v době, kdy čínská centrální banka rychle postupuje v testování své vlastní digitální měny.