Americká prokuratura získala teprve druhé přiznání viny kvůli útoku na Kapitol

Osmatřicetiletý muž z Floridy se přiznal k účasti na lednovém útoku na americký Kapitol. Paul Hodgkins je teprve druhým obžalovaným, který tak učinil. Přijal nabídku prokuratury ohledně činu narušování práce úřadů. V Kapitolu Hodgkins vnikl do Senátu, kde mával vlajkou „Trump 2020“. Prokurátoři také vůbec poprvé v této kauze ukončili stíhání podezřelého poté, co se ukázalo, že v Kapitolu nebyl.

Při lednovém násilném protestu, který přerušil schůzi Kongresu k výsledkům prezidentských voleb, byl Hodgkins jedním z výtržníků, kteří se dostali až do zasedacího sálu federálního Senátu. K uvedenému činu se přiznal při virtuálním jednání soudu ve Washingtonu.

„Rozhodl jsem se, že přijmu tuto nabídku o přiznání viny a prohlásím, že jsem vinen,“ řekl Hodgkins soudci. Výměnou za přijetí dohody se zbavil obvinění z dalších přečinů.

Za „bránění úřednímu výkonu“ teoreticky hrozí až dvacet let za mřížemi, soudce Randolph Moss ale uvedl, že federální směrnice o výši trestů doporučují odnětí svobody mezi patnácti a jedenadvaceti měsíci.

Doposud přiznali vinu v kauze útoku na Kapitol pouze dva lidé – kromě Hodgkinse se doznal ještě kytarista a zpěvák thrashmetalové kapely Iced Earth Jon Schaffer. Ten se v dubnu přiznal k tomu, že bez povolení vnikl do budovy s omezeným přístupem a že při tom použil pepřový sprej proti jednomu z policistů.

Člen polovojenské organizace Oathkeepers (Strážci přísahy) označený prokuraturou za vyznavače krajně pravicových názorů souhlasil, že bude spolupracovat s vyšetřovateli.

První stažení obvinění

Stíhání účastníků lednových nepokojů je možná vůbec nejsložitější operací v dějinách federálního ministerstva spravedlnosti. Do budovy Kongresu v den volební schůze vtrhly stovky příznivců končícího amerického prezidenta Donalda Trumpa, který od listopadových voleb soustavně šířil dezinformace o tom, že mu bylo ukradeno vítězství.

Podle amerických médií už prokurátoři obžalovali přes 450 údajných účastníků či strůjců násilností z šestého ledna, přičemž obvinění jdou od méně závažných činů, jako je nepovolený vstup, až po těžké zločiny jako „spiknutí s cílem zabránit certifikaci voleb“.

Agentura Reuters uvádí, že rozsáhlá operace ministerstva zároveň s druhou dohodou o vině přinesla i první případ, v němž byla veškerá obvinění stažena. Prokurátoři nově ukončili stíhání jistého Christophera Kellyho poté, co se objevily důkazy o tom, že do budovy Kongresu nikdy nevstoupil.