Malijští lídři jsou znovu na svobodě. Armáda je propustila poté, co složili funkce

Malijský prezident Bah Ndaw a předseda přechodné vlády Moctar Ouane byli po svém pondělním zatčení propuštěni v noci na čtvrtek. Armáda po devíti měsících provedla v africké zemi druhý převrat kvůli neshodám ohledně složení nové vlády. Mali nyní velí viceprezident a velitel junty Assimi Goita, mnoho zemí a organizací zadržení vrcholných politiků odsoudilo.

„Předseda vlády a přechodný prezident byli v noci propuštěni kolem půl druhé hodiny (03:30 SELČ). Dodrželi jsme slovo,“ řekl AFP nejmenovaný armádní zdroj. Propuštění politiků potvrdili jejich příbuzní. Ouane potvrdil také sám po telefonu, že je doma v pořádku. Prezident a předseda vlády byli podle dřívějších zpráv zadržováni na vojenské základně Kati.

Propuštěním obou politiků armáda splnila jeden z požadavků, který vznesla ve středu Rada bezpečnosti OSN. Rada dále žádala, aby se země vrátila k přechodu k demokratické vládě. Podle zdrojů agentury AFP chce Goita zůstat v čele Mali a jmenuje nového premiéra. Dříve uvedl, že se hodlá držet původního plánu a uspořádat příští rok volby, po nichž bude Mali řídit zvolená vláda. Podle Goitova úterního prohlášení v Mali nadále trvá přechodné období.

Šéf unijní diplomacie Josep Borrell po neformální schůzce ministrů zahraničí Evropské unie v Lisabonu uvedl, že EU zatím nepřeruší svou vojenskou výcvikovou misi v Mali (EUTM), ve které působí i čeští vojáci. Podle německého ministra zahraničí Heiko Maase ale EU očekává, že přechod k demokratické vládě v Mali bude pokračovat podle plánů.

Vláda bez konzultace s armádou

Viceprezident Goita v úterý zdůvodnil zatčení dvou politiků tím, že s ním nekonzultovali složení nové vlády. Při personálních změnách v kabinetu přišli o své posty dva armádní činitelé. O tom, že prezident a předseda vlády složili funkce, informoval ve středu Goitův poradce Baba Cissé. V souvislosti s tím řekl, že oba budou propuštěni po zvážení bezpečnostních rizik.

Velitel junty stál v čele loňského srpnového puče, při němž armáda svrhla tehdejšího prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu. Už dříve uvedl, že se hodlá držet původního plánu a uspořádat příští rok volby, po nichž bude Mali řídit zvolená vláda. Podle Goitova úterního prohlášení v zemi nadále trvá přechodné období.

V Mali už deset let řádí islamisté

Situace v Mali vyvolává znepokojení v mnoha zemích. Kritizují ji také četné organizace včetně OSN, Africké unie, Hospodářského společenství západoafrických států (ECOWAS) nebo také EU. Mali stejně jako sousední Niger a Burkina Faso čelí deset let útokům islamistických skupin. Kvůli nim v regionu zemřely tisíce lidí a statisíce jich přišly o domov.

V zemi od roku 2014 působí rovněž rozsáhlá francouzská mise Barkhane, zaměřená na boj s islámskými radikály. V jejím rámci vznikla operace Takuba. Její součástí je od letošního roku i jednotka českých speciálních sil, působit v ní může do šesti desítek vojáků. Dalších téměř osm desítek je zapojeno do výcvikové mise Evropské unie EUTM. Čtyři čeští důstojníci pak působí v mírové misi OSN (MINUSMA).