Slovenský ústavní soud zrušil delší moratorium na předvolební průzkumy

Slovenský ústavní soud zrušil prodloužení moratoria na zveřejňování výsledků volebních průzkumů na období až 50 dnů před volbami z dřívějších čtrnácti dní. Změnu v roce 2019 prosadila ve sněmovně část poslanců tehdejší vládní koalice, která se při hlasování spojila s krajní pravicí. Na ústavní soud se obrátila prezidentka Zuzana Čaputová.

Ústavní soud ještě v prosinci 2019 pozastavil platnost ustanovení zákona, kterým sněmovna zmíněné moratorium prodloužila. Toto prodloužení se tak nevztahovalo na loňské volby do sněmovny. Nyní soud rozhodl, že změna je v rozporu i s článkem ústavy, který zaručuje svobodu projevu a právo na informace.

Část někdejší koalice snahu o prodloužení moratoria na předvolební průzkumy zdůvodňovala tím, že prostřednictvím průzkumů se politické strany snaží ovlivňovat voliče.

Loňské parlamentní volby skončily porážkou Smeru-SD expremiéra Roberta Fica, jehož strana po dlouholetém vládnutí skončila v opozici. Její poslední dva koaliční partneři, Slovenská národná strana a strana Most-Híd, se do sněmovny nedostali.

Před volbami řada lidí na Slovensku finančně podpořila projekt jedné občanské iniciativy a mailem pak dostala výsledky jejích čerstvých volebních průzkumů. Platné dvoutýdenní moratorium se totiž nevztahuje na pořádání průzkumů, ale pouze na zveřejňování jejich výsledků. Zmíněné sondáže zachytily výrazně stoupající preference protikorupčního hnutí Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti, které nakonec volby vyhrálo se ziskem 25 procent hlasů.

Popularita OĽaNO později klesla na jednocifernou úroveň a šéf hnutí Igor Matovič letos v březnu v zájmu řešení koaliční krize rezignoval na funkci premiéra, nyní je ministrem financí.

Už dvoutýdenní moratorium na zveřejňování výsledků sondáží, které se před parlamentními volbami uplatňovalo v zemi poprvé v roce 2016, patří na Slovensku mezi nejdelší v Evropě. V České republice začíná moratorium tři dny před otevřením volebních místností a platí do jejich uzavření.