Twitter začal v Rusku odstraňovat obsah, který úřady považují za škodlivý

Americká internetová společnost Twitter začala v Rusku ze své stejnojmenné sociální sítě mazat obsah, který úřady považují za škodlivý. Oznámil to ruský cenzurní úřad Roskomnadzor. Twitter tak podle něj plní stanovené požadavky, i když pomaleji, než by si úřad představoval. Twitter v reakci uvedl, že s ruským cenzurním úřadem za poslední měsíc dvakrát jednal, a výsledek diskusí označil za konstruktivní. Informovala o tom agentura Reuters.

Ruské úřady v březnu Twitteru snížily rychlost jeho služby, aby ho donutily plnit požadavky. Roskomnadzor nyní uvedl, že Twitter od té doby odstranil šedesát procent obsahu označeného jako zakázaný, ale že více než tisíc takových materiálů stále zůstává veřejnosti přístupných. Na začátku roku to bylo více než tři tisíce materiálů.

Tento měsíc Moskva represivní snížení internetové rychlosti Twitteru prodloužila do 15. května. Připustila nicméně, že Twitter začal závadný obsah ze své sítě odstraňovat rychleji.

Roskomnadzor také oznámil, že od 10. března, kdy se snižováním rychlosti pro služby Twitteru začal, odhalil více než devět set nových případů zakázaného obsahu. Twitter podle úřadu nově zjištěný závadný obsah odstraní v průměru do 81 hodin od přijetí oznámení. To je stále za mnohem pozdější dobu než 24 hodin, jak v Rusku požaduje zákon.

Cenzurní úřad poznamenal, že po Twitteru chce, aby odstraňoval obsah s dětskou pornografií, s informacemi o drogách nebo s naváděním mladistvých, aby spáchali sebevraždu.

Twitter: Jednání bylo konstruktivní

Twitter opakovaně popřel, že dovoluje, aby se jeho platforma používala k propagaci nezákonného jednání. Tvrdí, že má politiku nulové tolerance vůči sexuálnímu zneužívání dětí a že zakazuje propagaci sebevražd i sebepoškozování.

„S úřadem Roskomnadzor jsme měli konstruktivní jednání ve čtvrtek 1. dubna a pak znovu ve středu 28. dubna,“ řekl mluvčí Twitteru. „Byly to produktivní diskuse o tom, jak můžeme spolupracovat a zajistit, že se zprávami s takovým ilegálním obsahem se urychleně vypořádáme.“

Roskomnadzor uvedl, že na schůzce z 28. dubna se dohodl se zástupci Twitteru na zřízení přímé komunikační linky mezi cenzurním úřadem a službou Twitteru, která má řešení těchto věcí na starosti.