Jordánský princ obviněný ze snahy destabilizovat království slíbil podporu panovníkovi

Horizont ČT24: Jordánský princ slíbil věrnost králi (zdroj: ČT24)

Divoké spekulace o zmařeném pokusu o palácový převrat v Jordánsku má uklidnit poslední oficiální zpráva z Ammánu. Bývalý korunní princ Hamzá nejprve na tajně odeslané videonahrávce z domácího vězení obvinil režim z korupce a zastrašování. Teď ale slíbil věrnost králi a ústavě. Zatčení skupiny lidí včetně dvou vysoce vlivných mužů ale naznačují velký mocenský střet.

Tečku za krizí uvnitř královské rodiny mělo podle paláce učinit písemné prohlášení prince Hamzy. „Odevzdávám se do rukou jeho veličenstva krále. Zůstávám věrný ústavě drahého Jordánského hášimovského království,“ stojí v jeho vyjádření.

Jde o první prohlášení bývalého korunního prince od víkendu, kdy tajně zaslal světovým médiím dvě videonahrávky. Ty v zemi i zahraničí vyvolaly lavinu obav ohledně stability království v neklidném regionu.

„Dnes ráno mě navštívil šéf generálního štábu jordánských ozbrojených sil a informoval mě, že nemůžu vyjít ven a mluvit s lidmi,“ prohlásil tehdy princ. 

Nevlastní bratr krále Abdalláha II. měl skončit v domácím vězení kvůli kritice režimu. Na nahrávce ho nezvykle tvrdě osočuje kvůli korupci, nekompetentnosti a zastrašování protivníků.

Obviněn ze spiknutí

Reakce vlády přišla záhy. Obvinila prince z úmyslu destabilizovat zemi. Kvůli údajnému spiknutí zatkly úřady šestnáct lidí. Armáda vyjádřila podporu králi.

Podle vicepremiéra jordánské vlády Aymana Safadího se vyšetřování zaměřilo i na princovy telefonáty se zahraničními silami ohledně vhodného načasování kroků vedoucích k narušení bezpečnosti stabilního Jordánska.

O jaké zahraniční síly mělo jít, ale vicepremiér neuvedl. Není známá ani totožnost zadržených. Úřady zakázaly o roztržce mezi králem a princem veřejně informovat. V zemi roste nespokojenost kvůli propadající se ekonomice. O závažnosti situace svědčí i rychlé reakce z okolních států a od spojenců včetně Spojených států, všichni podpořili krále Abdalláha.