Bez dobrovolníků by to nešlo. Rodiny se vracejí do bejrútské čtvrti, kterou poničil výbuch

Horizont ČT24: Dobrovolníci opravují Bejrút (zdroj: ČT24)

Libanonský zástupce nevládní organizace Rozdávej radost Marc Torbey El Helou se svou pracovní skupinou pomáhá rodinám, které na začátku loňského srpna připravil o domov masivní výbuch v bejrútském přístavu. Zasklívá okna, odklízí trosky nebo vyspravuje průčelí. Díky aktivistovi a jeho lidem se mohlo 350 rodin vrátit do svých domovů v nejhůře postižené bejrútské čtvrti Karantína.

Na začátku srpna se během několika minut životy lidí ze čtvrti Karantína změnily. Mohutná exploze skoro tří tisíc tun vysoce nebezpečného hnojiva zabila 210 lidí. Na sedm a půl tisíce dalších přitom zranila. Následující dny navíc prozradily neschopnost libanonských úřadů, které byly paralyzované politickými spory nebo nefunkční státní správou.

Do Karantíny přišla nečekaná pomoc v podobě dobrovolníků, které přivolal agilní aktivista Marc Torbey El Helou. Ti začali z ulic odstraňovat tuny trosek a kolem poškozených domů vyrostla lešení, pomocí kterých příchozí pracovníci dokázali opravit poničené fasády a pokrýt je novou omítkou.

„Vybrali jsme si nejvíce poškozenou čtvrť Karantína. Proměnili jsme oblast, která dříve patřila k nejvíce zanedbaným v Bejrútu. Naštěstí se nám to podařilo,“ uvedl zástupce humanitární organizace Rozdávej radost.

Zatímco se libanonští politici dohadují o vině a vyšetřují soudce, který obvinil expremiéra a několik ministrů, Libanonci se musejí spolehnout sami na sebe. Na rozdíl od čtvrtí vzdálenějších od epicentra výbuchu má ale Karantína již opravenou většinu domů.

Název postižené čtvrti je odvozený od poarabštěného slova karanténa. Oblast má chmurnou minulost, kdysi tu kvůli nemocem zadržovali námořníky a v roce 1976 tu při nejhorším masakru občanské války povraždila křesťanská milice 1500 muslimů. O devět let později se zrodila organizace Rozdávej radost.