Pandemie ve světě: Polsko hlásí rekordní přírůstky, Brazílie začne testovat vlastní vakcínu

V Polsku třetí den po sobě stoupl dosud nejvyšší denní přírůstek lidí, kteří se nakazili koronavirem. Čím dál svízelnější je situace v tamních nemocnicích. Dramaticky se covid šíří také v Brazílii. Ta oznámila, že vyvinula vlastní vakcínu a začne ji zkoušet. EU slíbila rázný přístup v omezení exportu vakcín AstraZeneca. Slovensko o Velikonocích ponechá stávající protiepidemická omezení. Zpřísnění omezení ohlásilo Rakousko, Německo od plánované uzávěry naopak ustoupilo. Čína představila čtyři teorie, jak se virus mohl dostat do Wu-chanu.

On-line přenos

Koronavirus – březen

  • 22:34

    Rusko zaregistrovalo vakcínu proti covidu-19, která je určená pro zvířata. Očkovací látku nazvanou Karnivak-Kov vyvinuli vědci Federální veterinární a fytosanitární služby Rosselchoznadzor, informovala agentura TASS. Podle Rosselchoznadzoru je to první a zatím jediný preparát na světě, jenž má ochránit před nemocí z koronaviru SARS-CoV-2 zvířata.

  • 21:52

    Infekcí rychlým tempem přibývá i v Turecku, místní laboratoře pozitivní vzorky za posledních 24 hodin potvrdily v 39 302 případech, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku pandemie

  • 21:51

    Řecko i přes nárůst počtu infekcí od příštího týdne uvolní část koronavirových opatření, aby pozvedlo morálku místních obyvatel. Na předchozí objednání se například otevřou malé obchody.

Prudké tempo šíření koronavirové infekce v Polsku se v posledních dnech stále zvyšuje. Nejvyšší denní počet, 29 978 nově potvrzených případů nákazy od začátku pandemie, země zaznamenala v úterý. Hned následující den ale přibylo infikovaných 34 151 a za čtvrtek úřady registrují 35 143 nově infikovaných. Celkem se v zemi s 38 miliony obyvatel doposud nakazilo téměř 2,2 milionu lidí.

Vysoké jsou nadále i údaje o počtu úmrtí pacientů s covidem-19. Ve čtvrtek jich přibylo 443, celkem od začátku pandemie úřady evidují přes 51 tisíc úmrtí.

Během čtvrtka v polských nemocnicích bylo přes 27 tisíc pacientů s covidem-19. Jde o dosud nejvyšší údaj od začátku pandemie, který je přitom o 661 hospitalizovaných vyšší než do té doby rekordní počet zaznamenaný ve středu.

Také Ukrajina hlásí rekordní přírůstek nakažených – už druhý den po sobě. Testy tu ve čtvrtek odhalily infekci u 18 132 lidí, píše server Ukrajinska pravda s odvoláním na ministra zdravotnictví Maksyma Stepanova. Celkem se v zemi, kde žije na 42 milionů obyvatel, infikovalo přes 1,6 milionu osob, z nichž přes 31 tisíc zemřelo.

Slovensko o Velikonocích ponechá omezení

Slovensko o nadcházejících velikonočních svátcích nezpřísní karanténní omezení, úřady ale vybídly obyvatele země, aby dodržovali stávající opatření a také aby necestovali. „Tyto Velikonoce ještě budou jiné. Je důležité, abychom odolali pokušení jít na návštěvy,“ řekl zastupující ministr zdravotnictví Eduard Heger.

Nebude se ale ani zpřísňovat. „Shodli jsme se, že opatření dále zpřísňovat nebudeme. Stojíme si za tím, že opatření jsou nastavena dostatečně. Je velmi důležité, aby je lidé dodržovali,“ řekl novinářům slovenský hlavní hygienik Ján Mikas. 

Na Slovensku v současnosti platí zákaz vycházení s výjimkami, omezeno je cestování mezi okresy či pobyt v přírodě. Nejnověji vláda zakázala cesty do zahraničí na dovolenou. Uzavřena je také řada prodejen a provozů služeb, v kostelech se nesmějí konat bohoslužby. V interiérech je zase až na výjimky povinné nošení respirátorů, venku postačí například rouška.

Německo bude testovat pasažéry letadel

Úřady v Německu rozhodly, že od pondělí budou muset cestující letadlem do země podstoupit test ještě před nástupem na palubu. Jedním z důvodů, proč Německo podmínky letecké dopravy plošně zpřísňuje, je mimořádný zájem Němců o dovolenou na Mallorce.

Španělské Baleárské ostrovy již nejsou v Německu považovány za epidemicky rizikovou oblast, což dovolenou bez karanténních omezení umožňuje. Úřady se ale obávají, že navrátilci mohou být jedním z nových ohnisek infekce.

Německé zdravotní úřady oznámily Institutu Roberta Kocha (RKI) za posledních 24 hodin 21 573 nových případů koronavirové nákazy a 183 úmrtí infikovaných osob. Celoněmecké sedmidenní reprodukční číslo je aktuálně 1,08. To znamená, že 100 infikovaných nakazilo v průměru dalších 108 lidí. 

EU slíbila rázný přístup k AstraZenece

Evropská unie slíbila rázný přístup v omezení exportu covidových vakcín firmě AstraZeneca, dokud nezačne plnit své závazky vůči EU. Eurokomisař Thierry Breton prohlásil, že do té doby nebude společnost vyvážet vakcíny vyráběné v podnicích v Unii.

Členské země bloku by se podle něj mohly v několika příštích dnech či týdnech dočkat 17 milionů dávek ze zásilky objevené tento týden v Itálii. Evropský blok podle některých lídrů členských zemí zároveň vidí šanci na brzký kompromis s Velkou Británií, která omezování exportu kritizuje nejhlasitěji. Do ní EU za poslední dva měsíce vyvezla téměř 11 milionů vakcín, zatímco opačným směrem nemířilo nic.

AstraZeneca měla EU v prvním čtvrtletí dodat přes 90 milionů dávek vakcíny, zatím však stihla necelou třetinu. Výrazná omezení avizovala i na druhé tříměsíční období. Některé členské země v čele s Nizozemskem i Belgií naléhají na to, aby EU nezakazovala export příliš často a nevyvolala tím odvetu některých států. 

Bulharsko třikrát během týdne změnilo opatření ohledně obchodů

Bulharsko zažívá v těchto dnech prudký nárůst počtu nakažených i zemřelých po nákaze koronavirem. Podle agentury BTA v zemi množství úmrtí spojených s covidem-19 stoupá po Maďarsku nejrychleji na světě. Za posledních 24 hodin zemřelo v Bulharsku, které má sedm milionů obyvatel, dalších 99 osob s covidem-19 a nově nakažených přibyly bezmála čtyři tisíce.

Nepříliš obratně reaguje na vývoj pandemie tamní vláda. Během jednoho týdne třikrát změnila koronavirová opatření, která se týkají provozu obchodů. Chaos v přijímání epidemických restrikcí podle obchodníků poškozuje podnikání a mate občany, uvedl ekonomický server Novinite.

V pondělí začalo v Bulharsku platit nařízení, které mimo jiné na deset dní uzavřelo všechny obchody s plochou větší než 300 metrů čtverečních kromě prodejen potravin. Ministr hospodářství ve čtvrtek oznámil, že tyto obchody budou moci znovu otevřít, pokud budou mít vlastní vstup z ulice nebo parkoviště a pokud omezí svou prodejní plochu. Rozvolnění ovšem vydrželo v platnosti jen několik málo hodin, než ho premiér Bojko Borisov výnosem opět zrušil. 

Brazílie vyvinula vlastní vakcínu, situace v zemi je kritická

Brazilský institut Butantan oznámil, že vyvinul vakcínu proti covidu-19, kterou chce začít zkoušet na místních dobrovolnících příští měsíc. Během pátku podává žádost k brazilskému úřadu pro zdravotnický dohled (Anvisa), aby mohl zahájit klinické studie.

Jejich první fázi už začal v Thajsku, uvedl místní zpravodajský server G1. Výroba první brazilské vakcíny by mohla začít v květnu a už v červenci by mohl Butantan dodat 40 milionů dávek.

Vakcinace obyvatel by mohla zlepšit stávající dramatickou situaci v zemi. Brazílie ve čtvrtek oznámila více než 100 tisíc nových případů koronavirové infekce, což je rekordní nárůst. Situace se v největší zemi Latinské Ameriky zhoršuje už několik týdnů, nemocnice řeší problémy s nedostatkem lůžek i kyslíku. Sílí také kritika prezidenta Jaira Bolsonara, který stále odmítá národní uzávěru. Opatření přijímají guvernéři.

Čína načrtla teorie o původu koronaviru

Na celkem čtyři teorie toho, jak se virus SARS-CoV-2 mohl dostat do čínského Wu-chanu, se nyní zaměřují odborníci, uvedl podle agentury AP čínský člen mezinárodního týmu, který se zabývá pátráním po původu viru. V situaci, kdy svět čeká na zveřejnění zprávy založené na zjištěních expertů Světové zdravotnické organizace (WHO) při návštěvě v Číně, tamní představitelé o podrobnostech probíhajícího šetření informovali diplomaty při brífinku na ministerstvu zahraničí.

Brífink podle AP působil jako pokus ze strany Číny obeznámit svět s vlastním pohledem na zprávu, jejíž zveřejnění bylo už opakovaně odloženo. Konkrétní datum, kdy budou závěry šetření odborníků OSN publikovány, stále není známé. Dokument už nyní ale působí diplomatické roztržky. USA i další země nadnesly otázku, zda Čína mohla negativně ovlivnit nezávislost šetření, Peking naopak ty, kdo práci mezinárodního týmu kritizují, obviňuje z vnášení politiky do vědecké studie.

První teorie navrhuje, že virus na člověka přenesl netopýr, druhá předpokládá, že netopýr infikoval nejprve jiného savce, který posléze virus přenesl na člověka. Třetí říká, že koronavirus se mohl do Wu-chanu dostat s dodávkou zmraženého jídla, a čtvrtá zkoumá, zda se mohl původce nemoci covid-19 rozšířit z wuchanského virologického institutu.