Ukrajinské město se chce přejmenovat na New York. Je to jeho původní název

Studio ČT24: Ukrajinské město se chce vrátit k názvu New York (zdroj: ČT24)

Na mapě východní Ukrajiny se možná brzy objeví New York. Radnice tamního města Novhorodske ho chce právě tak přejmenovat. Znamenalo by to návrat k původnímu názvu, o který přišlo v době, kdy Ukrajina patřila ke Svazu sovětských socialistických republik. Jako slavná americká metropole získalo město název díky přistěhovalcům už v 19. století.

Místo slavných manhattanských mrakodrapů mu vévodí věže továrny na výrobu fenolu. A místo nablýskaných butiků se značkovým oblečením se tu nakupuje v nuzné malé tržnici. Přesto se třeba místní benzinová pumpa pyšní názvem New York. Stejně jako se jím po příchodu německých přistěhovalců v devatenáctém století pyšnilo celé město.

„Město se přejmenovalo za studené války, protože občané Sovětského svazu věřili tomu, že název New York je známkou kapitalismu,“ vysvětluje Teťana Krasková, tajemnice novhorodské radnice.

Chudoba a nestabilní oblast

Chudému městu Novhorodske by se trochu kapitálu hodilo. Kromě těžké hospodářské situace ho trápí i poloha. Leží totiž v těsné blízkosti Donbasu okupovaného Ruskem pod rouškou samozvaných republik. Stopy ozbrojeného konfliktu jsou jasně patrné. Město je z jedné strany obehnané zákopy a hlídají ho vojáci. Frontová linie je pouhý kilometr daleko a příměří se znovu porušuje. 

Starosta Novhorodske Mykola Lenko se domnívá, že návrat k původnímu názvu může napravit alespoň hospodářskou situaci a přinést strategická partnerství se slavnějšími nositeli jména New York.

Ne každému se ale představa staronového názvu města zamlouvá. Náklady s tím spojené by podle nich bylo lepší využít na podporu potřebných. „Budeme si muset pořídit nové doklady. To všechno stojí peníze. A lidé tady třou bídu s nouzí,“ říká obyvatelka města Alla. Rozhodovat o případném přejmenování bude tamní sněm.