Muž se přiznal k vraždě maltské novinářky, policisté zatkli údajné dodavatele bomby

Jeden ze tří obžalovaných z vraždy maltské investigativní novinářky Daphne Caruanaové Galiziové se před soudem přiznal k činu. Vincent Muscat podle obžaloby nainstaloval do auta novinářky bombu, která ji v říjnu 2017 zabila. Krátce po přiznání policie zatkla domnělé dodavatele bomby. Podle maltského tisku Muscat zřejmě uzavřel se státními zástupci dohodu o zkrácení trestu.

Zbývající dva obžalovaní, bratři Alfred a George Degiorgiovi, se před soudem prohlásili nevinnými. Trojice mužů stojí před soudem kvůli podezření, že vyrobili a nainstalovali bombu.

Podle maltského tisku Muscat dosáhl dohody se státními zástupci o zkrácení trestu. Za doznání a informace mu byl vyměřen trest patnáct let vězení. Díky spolupráci s vyšetřovateli dostal milost Melvin Theuma, údajný zprostředkovatel mezi trojicí mužů a objednavateli vraždy. Žádost o milost si podal i Muscat, v lednu ji ale úřady zamítly.

Novinářka Galiziová byla zavražděna 16. října 2017. Vražda podle mezinárodního tisku souvisela s články, které Galiziová napsala o korupci a praní špinavých peněz ve vysokých kruzích na Maltě. Její případ je často přirovnáván s pozdější vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka. Mezinárodní instituce a Evropský parlament opakovaně vyjadřovaly obavy z maření vyšetřování. Za obstrukce byl kritizován i maltský kabinet.

Mezi podezřelými z vraždy novinářky je i podnikatel Yorgen Fenech, který byl označen za jednoho ze strůjců a objednatelů zločinu. Fenecha policisté zadrželi v roce 2019, když se snažil opustit Maltu na palubě své jachty. Jeho zadržení vedlo k rozsáhlé politické krizi v ostrovním státě, která vyvrcholila v lednu 2020 odchodem premiéra Josepha Muscata, jenž řídil vládu od roku 2013.