Kvůli vraždě novinářky zatkli vlivného podnikatele. Z Malty chtěl prchnout na lodi

Na Maltě zatkli v souvislosti s vraždou novinářky vlivného podnikatele (zdroj: ČT24)

Maltská policie zatkla podnikatele Yorgena Fenecha, o kterém psala na svém blogu novinářka Daphne Galiziová před tím, než byla zavražděna. Ve vazbě je i muž, kterého kriminalisté považují za zprostředkovatele vraždy. Vláda mu nabídla milost, pokud jeho výpověď usvědčí objednavatele zločinu.

Fenech patří mezi nejvýznamnější podnikatele na Maltě, udržuje vazby na vrcholné politiky. Právě o jeho společnosti psala novinářka Galiziová, která před dvěma lety zemřela při bombovém atentátu.

Policie Fenecha dopadla na moři. „Potvrzeno: Yorgen Fenech se pokoušel na lodi opustit Maltu. Jde o muže, jehož úlohou bylo vyplácet úplatky vedoucímu úřadu premiéra (Josepha) Muscata, který je stále ve funkci,“ napsal na Twitteru investigativní novinář Matthew Caruana Galizia.

Tajemná firma v Dubaji

Galiziová psala osm měsíců před svou smrtí o záhadné společnosti působící v Dubaji s názvem 17 Black Limited. Tvrdila, že je napojena na maltské politiky, ovšem nepředložila žádné jasné důkazy. Agentura Reuters však loni odhalila, že vlastníkem zmíněné firmy je Fenech.

Finanční regulační úřady na Maltě také zveřejnily e-mail z roku 2015, z něhož vyplývá, že tajné panamské společnosti vlastněné tehdejším ministrem Konradem Mizzim a Muscatovým šéfem personálu Keithem Schemberem dostávaly platby od firmy 17 Black Limited až do výše dvou milionů dolarů.

Horizont ČT24: Policie na Maltě zatkla kontroverzního podnikatele kvůli vraždě novinářky (zdroj: ČT24)

Schember a Mizzi řekli loni v říjnu agentuře Reuters, že nevěděli o žádné souvislosti mezi dubajskou společností a Fenechem. Sám prominentní podnikatel popřel, že by posílal peníze jakýmkoli politiků nebo lidem, kteří na ně mají vazby. Také premiér odmítl, že by existovaly důkazy spojující politiky s vraždou novinářky. „Instituce v zemi fungují dobře,“ řekl s odkazem na probíhající vyšetřování.

V rukou úřadů skončil vlivný byznysmen jen den poté, co vláda nabídla milost muži, který měl vraždu maltské novinářky zprostředkovat, pokud jeho svědectví povede k usvědčení objednavatele vraždy. Deník Malta Today uvedl, že zatčeným je taxikář Melvin Theuma, který měl v minulosti problémy se zákonem kvůli lichvě.

„Mluvil jsem o tom s vyšetřovateli i s nejvyšším státním zástupcem. Shodli jsme se, že této osobě nemůžeme dát úplnou imunitu týkající se všech případů, ve kterých figuruje, dokud nebude svědčit u soudu,“ prohlásil premiér Muscat.

Třiapadesátiletá novinářka, která na svém blogu psala o korupci ve vládních kruzích, zemřela při výbuchu bomby ve svém voze v říjnu 2017. Z nastražení výbušniny je obžalována trojice mužů – bratři Alfred a George Degiorgio a Vincent Muscat. Všichni tři tvrdí, že jsou nevinní.

Výzvy k rezignaci premiéra

Malta je kvůli průtahům při vyšetřování vraždy terčem kritiky. Do ulic vyšly po vraždě tisíce lidí. Rada Evropy v červnu uvedla, že neschopnost najít ty, kdo za atentátem stojí, vyvolává pochybnosti o respektování zákonů.

Vláda o několik měsíců později souhlasila s veřejným, nezávislým vyšetřováním. Podle opozice jsou ale stále důvody k pochybám. „Pozice premiéra je neudržitelná. Musí hned rezignovat a nechat spravedlnost, aby dělala svou práci,“ konstatoval opoziční lídr Simon Busuttil.