Izraelský soud zakázal šíření informací o úniku ropy. Pobřeží budou čistit tisíce dobrovolníků

Události: Ekologická katastrofa u izraelského pobřeží (zdroj: ČT24)

Izraelský soud vydal zákaz publikovat informace o vyšetřování úniku ropy, která zamořila pobřeží Středozemního moře od jižního Libanonu po jih židovského státu. Izraelská média hovoří o nejhorším znečištění moře za několik desítek let. V pondělí o tom informovalo izraelské ministerstvo životního prostředí, podle nějž má vyšetřování mezinárodní charakter. Do čištění pobřeží se mají zároveň zapojit tisíce dobrovolníků.

Soudní zákaz zveřejňování detailů o vyšetřování byl vydán na týden. Na veřejnost se nesmí dostat případné jméno lodě, ze které ropa unikla, ani informace o trase její plavby nebo majiteli. Deník Haarec získal informaci, že zveřejnění těchto údajů by „mohlo poškodit vyšetřování, jež má mezinárodní charakter“.

Znečištěné pobřeží bylo hlášeno minulý týden ve středu. Tehdy se hovořilo o tom, že možnou příčinou mohl být únik ropy z tankeru. V sobotu ministerstvo životního prostředí oznámilo, že podle jeho informací je zdrojem znečištění ropná skvrna, jež se nachází asi 50 kilometrů od pobřeží. V neděli pak vláda vyzvala veřejnost, aby nechodila na pláže. Ty jsou do odvolání nyní pro veřejnost zavřené. Ropa znečistila pláže o délce 170 kilometrů.

Analytici nyní zaznamenali ropnou skvrnu na satelitních snímcích z 11. února, řekl zahraniční zpravodaj ČT David Borek. Souběh mořských proudů a bouří poté v následujících dnech zřejmě zahnal ropné produkty z epicentra katastrofy až k pobřeží židovského státu. Ze zpětné analýzy podle zpravodaje vyplývá, že se v zasaženém sektoru, kde skvrna vznikla, nacházelo deset plavidel.

Za únik ropy může lidský úmysl nebo porucha, myslí si vyšetřovatelé

„Jedno z plavidel bylo předem vyloučeno, protože úřady v přístavu provedly jeho přepadovou rychlou kontrolu. Zbývá tedy devět. Vyšetřovatelé pracují s dvěma verzemi. Buď bylo vypuštění ropy úmyslné, nebo to bylo výsledkem poruchy,“ řekl Borek.

Velké záchranné operace se účastní tisíce dobrovolníků, kteří mají za úkol usazeninu odstranit. Práci dělají hlavně ručně. Agentura ochrany národních parků se domnívá, že vyčištění potrvá několik let. Od středy lidé nacházejí zvířata obalená mastnou ropou. Bylo mezi nimi i devět želv, z nichž čtyři uhynuly. O záchranu ostatních se snaží v telavivském a haifském středisku pro záchranu želv.

Ve čtvrtek lidé našli na pláži na jihu Izraele tělo mrtvého plejtváka myšoka. Veterinář Roni King, který pracuje pro správu národních parků, řekl, že podle pitvy byla v plejtvákových plicích černá tekutina. Zatím nebylo stanoveno, zda byla příčinou úhynu a zda souvisí s ropným únikem. Podle Borka za smrt plejtváka myšoka může uniklá ropa.

„Ekologická katastrofa zatím vypadá efektně, za pár dní už to tak ale nebude. Otázka je, co se bude dít v následujících týdnech a měsících. Jestli na pobřeží nezačnou přibývat další mrtvá zvířata nebo zdali únik ropy nezapříčinil devastaci izraelského mořského ekosystému na dalších několik let či dekád,“ dodal Borek.

Studio ČT24: Zahraniční zpravodaj David Borek o ropě u izraelského pobřeží (zdroj: ČT24)