Při raketovém útoku na americkou základnu v Iráku zemřel civilista. Blinken napadení odsoudil

Americký ministr zahraničí Antony Blinken vyjádřil hluboké znepokojení nad pondělním raketovým útokem v iráckém Kurdistánu, při kterém podle dostupných informací přišel o život jeden civilista a několik dalších lidí včetně amerického vojáka. Informovala o tom agentura Reuters.

„Kontaktoval jsem předsedu regionální kurdistánské vlády Masrúra Barzáního, abych s ním jednal o incidentu a ujistil ho o naší plné podpoře vyšetřování,“ uvedl Blinken v prohlášení. Útok označil za „pobuřující“.

Pondělní incident byl nejtragičtějším útokem proti USA vedené vojenské koalici v Iráku za téměř rok. Napětí mezi americkými silami a jejich iráckými nebo kurdskými spojenci na jedné straně a Íránem podporovanými milicemi na straně druhé se v regionu během poslední doby zvyšovalo.

Kurdské bezpečnostní zdroje sdělily, že u mezinárodního letiště v Irbílu dopadly nejméně tři rakety. Američtí vojáci obývají základnu poblíž. Reportér agentury Reuters uvedl, že slyšel několik výbuchů a později viděl poblíž letiště plameny.

K útoku se přihlásila skupina Sarája Aulíja ad-Dám

Podle kurdského ministerstva vnitra bylo směrem k Irbílu odpáleno několik raket kolem 21:30 místního času. Ministerstvo bez bližších podrobností dříve doplnilo, že několik lidí bylo při incidentu zraněno. K útoku na základnu se přihlásila skupina Sarája Aulíja ad-Dám s tím, že terčem byla „americká okupace“ Iráku. Podle Reuters ale skupina neposkytla důkazy, které by její podíl na útoku potvrdily.

Situace na Blízkém východě se vyhrotila loni v lednu, kdy byl při americkém útoku dronem u bagdádského letiště zabit íránský generál Kásem Solejmání a šéf iráckých milicí Abú Mahdí Muhandis. Íránem podporované irácké milice pohrozily, že se za jejich smrt pomstí.

K sérii raketových a bombových útoků na koaliční síly a spolupracovníky USA v Iráku se v uplynulých měsících přihlásily skupiny, jež mají podle iráckých činitelů vazby na Írán. Poslední smrtelný útok na koaliční síly v Iráku se stal loni v březnu. O život při něm přišla britská vojačka a dva američtí vojáci.