Soudce v Texasu zablokoval vymáhání Bidenova zákazu deportací

Federální soudce zakázal americké vládě vymáhat stodenní moratorium na deportace, které po inauguraci nového prezidenta Joea Bidena nařídilo ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Příkaz soudce Drewa Tiptona novou politiku blokuje na 14 dní, přičemž se vztahuje na celé americké území. Podle agentury Reuters se očekává, že vláda se proti verdiktu odvolá. Vedle toho kabinet zrušil nařízení „nulové tolerance“, které vedlo k dělení rodin migrantů.

Vydáním dočasného zákazu soudce vyhověl státu Texas, který federální vládu zažaloval v pátek, jakmile moratorium vstoupilo v platnost. Opatření se týká většiny deportací a je klíčovou součástí Bidenovy imigrační politiky, píše agentura AP. Záměr pozastavit vyhošťování přistěhovalců nový prezident ohlašoval během předvolební kampaně.

Podle Tiptona, kterého do federálního soudu v Texasu jmenoval bývalý americký prezident Donald Trump, ale nová administrativa neposkytla „žádné konkrétní, rozumné odůvodnění stodenní přestávky v deportacích“.

AP vývoj hodnotí jako ránu pro Bidena a jako vítězství texaských republikánů, kteří mnohokrát podávali žaloby ve snaze zastavit opatření zavedená předchozím demokratickým prezidentem Barackem Obamou.

Horizont ČT24: AstraZeneca (zdroj: ČT24)

Opatření prý mělo umožnit ministerstvu lépe čelit „operačním výzvám“ na hranici s Mexikem

Vyhláška podepsaná minulý týden dočasným šéfem ministerstva vnitřní bezpečnosti Davidem Pekoskem nařizuje imigračním úřadům, aby se zaměřily na hrozby týkající se národní a veřejné bezpečnosti, jakož i na migranty zadržené po nepovoleném vstupu do USA od začátku listopadu. Instrukce znamenaly obrat oproti pokynům z dob Trumpovy vlády, které dávaly prioritu deportaci kohokoli, kdo v USA pobýval nelegálně.

Pekoske uváděl, že jeho opatření umožní ministerstvu lépe čelit „operačním výzvám“ na hranici s Mexikem. Texaský ministr spravedlnosti Ken Paxton si následně stěžoval na nenapravitelné škody, které by omezení deportací údajně jeho státu způsobilo. Nová politika prý také porušuje dohodu, která těsně před Bidenovým nástupem vznikla mezi Texasem a ministerstvem vnitřní bezpečnosti, nová administrativa ale toto opatření má za nevymahatelné.

Agentura Reuters podotýká, že během Trumpova úřadování se některým demokraty ovládaným americkým státům a dalším odpůrcům exprezidenta podařilo soudní cestou pohřbít či pozdržet vícero jeho imigračních opatření.

Konec nulové tolerance

Ministerstvo spravedlnosti dále zrušilo nařízení z dob Donalda Trumpa, které zavedlo „nulovou toleranci“ vůči migrantům přecházejícím hranici mezi Mexikem a Spojenými státy ilegálně, informovala AP. Toto pravidlo vedlo k rozdělení tisíců rodin.

Úřadující ministr spravedlnosti Monty Wilkinson v nových instrukcích pro federální prokurátory uvedl, že ministerstvo se vrací ke své dřívější praxi, kdy se případy posuzovaly individuálně.

Politika „nulové tolerance“ znamenala, že každý dospělý člověk chycený při ilegálním přechodu hranice měl kvůli tomu být trestně stíhaný. Děti nemohou být vězněny se svými příbuznými, a tak byly rodiny rozdělovány a děti byly posílány do zařízení spravovaných ministerstvem zdravotnictví. Takový osud potkal více než 5500 nezletilých, uvádí agentura AP.

V roce 2018 bylo rozdělování zastaveno, ale i pak pokračovalo v menším rozsahu. Rodiče některých z těchto dětí americké úřady mezitím deportovaly a ozývají se hlasy, že administrativa Bidena by měla umožnit opětovné sloučení rodin.