Madrid uklízí po sněhové kalamitě, Řecko zažívá jeden z nejteplejších lednů za půlstoletí

Španělská metropole Madrid pomalu obnovuje chod města po největším přívalu sněhu za půlstoletí, který ji postihl začátkem víkendu. Ve více než třímilionovém městě ale kvůli sněhu stále nejezdí městská autobusová doprava, obnovena zcela nebyla zatím ani železniční spojení z a do Madridu a také mezinárodní letiště Barajas funguje jen částečně. Zatímco Madrid se potýká s neobvykle velkým přívalem sněhu, Athény i další oblasti Řecka zažívají jeden z nejteplejších lednů za 50 let. Teploty jsou tam až o 15 stupňů vyšší než obvykle v tomto období.

V celém madridském regionu zůstávají v pondělí a v úterý zavřené školy, do středy jsou zavřená muzea, galerie a knihovny. V Madridu jsou stále zavřené i parky, protože v nich hrozí nebezpečí pádu stromů pod tlakem masy sněhu.

Velké sněžení, jaké přinesla v pátek večer do velké části Španělska tlaková níže Filomena a které způsobilo úmrtí čtyř lidí, se tento týden nečeká. Meteorologové ale předpovídají velký mráz zejména v noci, kdy mohou i v Madridu teploty klesnout až k minus deseti stupňům Celsia.

Sněhová kalamita o víkendu komplikovala hlavně dopravu, na silnicích zejména na severu, východě a v centrální části Španělska uvázlo několik tisíc kamionů i osobních aut. Jen v Madridu z pátku na sobotu museli hasiči pomáhat více než tisícovce lidí uvězněných s auty na silnicích.

O víkendu se zavřela i řada obchodů, včetně některých supermarketů, které rovněž v důsledku zablokovaných silnic nemohly prodávat čerstvé potraviny.

Události ČT: Výkyvy počasí ve Španělsku a v Řecku (zdroj: ČT24)

Vláda řešila náhradní scénáře pro rozvoz vakcíny

Obnovení dopravy ve Španělsku je důležité i kvůli dopravě vakcíny proti covidu-19. Španělská vláda proto měla připravené náhradní scénáře mimo jiné pro případ, že by se nedařilo obnovit chod madridského letiště. To se zavřelo v sobotu, od nedělního odpoledne ale postupně začalo obnovovat provoz.

Jako záložní letiště pro dopravu vakcíny určila vláda letiště v baskické Vitorii a pro silniční dopravu vakcíny připravila plán rozvážení vakcíny konvoji doprovázenými bezpečnostními složkami. Ministerstvo dopravy také poskytlo autonomním regionům nejhůře postiženým kalamitou stovky vozů pro odstraňování sněhu na silnicích.

Řekové vyrazili na pláže

Neobvyklé teplo naopak zažívá Řecko. Ve středním Řecku naměřili v neděli více než 20 stupňů a na Krétě dokonce 26 stupňů Celsia. Tak vysoké teploty zažilo Řecko za posledních padesát let jen dvakrát – v roce 1987 a 2010.

Podle národního meteorologického ústavu v lednu 1987 zaznamenali v jižním Řecku přes 25 stupňů Celsia a v Athénách 22,6 stupně. Na Nový rok 2010 naměřili v Řecku nejvyšší teplotu od začátku tamních měření v 19. století, a to 30,4 stupně na Krétě.

Řekové tak vyrazili o víkendu na pláže a na pobřežní promenády, kvůli protipandemickým opatřením tam policie  dohlížela na dodržování omezeného shlukování lidí. Tento týden se má ale podle meteorologů výrazně ochladit a padat má sníh i v nižších polohách. 

Řecko v pátek znovu prodloužilo celostátní karanténu, kterou zavedlo začátkem listopadu, a to zatím o týden do 18. ledna. V zemi je zavřena velká část obchodů a lidé musí hlásit opuštění domu na určené číslo zprávou SMS či mít u sebe formulář s uvedením důvodu. Ven smí kromě nákupu, cesty do práce či k lékaři například i kvůli venčení psa či na zdravotní procházku, ale jen ve dvou. Na veřejnosti je třeba nosit roušku a dodržovat rozestupy.