V Hongkongu odsoudili tři aktivisty za napadení čínského novináře

Hongkongský soud poslal na několik let za mříže tři prodemokratické aktivisty za napadení čínského novináře. Potyčka se odehrála při protivládních protestech v roce 2019, uvedla agentura AFP. Hlouček demonstrantů tehdy napadl dva Číňany, které považoval za „špióny“ či policisty v civilu. Jedním z napadených byl novinář čínského vládního deníku Global Times. Incidentu ve své době hojně využila čínská státní propaganda.

Soud vyměřil třem aktivistům tresty vězení. Mentálně postižená nezaměstnaná Amy Pat Waj-fan dostala čtyři roky a tři měsíce s tím, že si odpyká tři roky po skončení jiného trestu za účast na protestech v roce 2016. Číšník Laj Jün-lung dostal pět let a tři měsíce a stavebník Ho Ka-lok pět a půl roku.

Podle hongkongského deníku South China Morning Post soudce označil počínání odsouzených za „necivilizované chování“, které údajně „zlomilo srdce mnohým obyvatelům Hongkongu“. Obhajoba argumentovala tím, že protest a napadení nezpůsobily žádné vážné škody.

Hojně využité záběry

Napadení se odehrálo na hongkongském letišti, které při tehdejších protestech demonstranti opakovaně obsadili. Snažili se zablokovat odbavení cestujících a letiště kvůli tomu muselo na několik dní zavřít.

Záznam události byl hojně sdílený na sociálních sítích v Číně. Vládní propaganda využila napadení k tomu, aby tvrdila, že hongkongské prodemokratické hnutí je násilné a vytváří ve městě chaos, uvedla agentura AFP. Mnoho čínských uživatelů internetu označovalo novináře deníku Global Times za hrdinu, protože před potyčkou prohlásil, že podporuje hongkongskou policii.

V roce 2019 Hongkong zažil jednu z nejsilnějších politických krizí za poslední desetiletí. Protesty tehdy odstartoval nesouhlas se zákonem o vydávání trestně stíhaných do pevninské Číny. Ten komunisté v Pekingu prosadili v rozporu se svým slibem zachování autonomie města po odchodu Britů.

Časem demonstrace přerostly v požadavek na větší demokratičnost politického systému a odchod propekingské správkyně poloautonomního města Carrie Lamové.