Trump udělí prezidentské medaile svým blízkým spojencům

Americký prezident Donald Trump se ke konci svého mandátu chystá udělit prezidentskou medaili svobody svým blízkým spojencům a členům Kongresu Devinu Nunesovi a Jimu Jordanovi. Podle agentury AP to oznámil Bílý dům.

Nunes je někdejším šéfem výboru pro zpravodajské služby Sněmovny reprezentantů. V minulosti byl jedním z nejhorlivějších zastánců Trumpa v kauze vměšování Ruska do voleb z roku 2016 a v procesu ústavní žaloby, kterou na něj uvalila dolní komora Kongresu v roce 2019.

Bílý dům ve vyjádření uvedl, že Nunes nese zásluhy za odkrytí „největšího skandálu v americké historii“. Podle AP tím má zřejmě na mysli jeho snahy o diskreditaci vyšetřování vlivu Moskvy na americké volby.

Americké zpravodajské služby a několik výborů Kongresu došlo k závěru, že se Rusko vměšovalo do minulých prezidentských voleb s cílem podpořit Trumpovu kandidaturu. Několik Trumpových spolupracovníků a společníků se přitom doznalo nebo bylo odsouzeno za to, že během vyšetřování vlivu Ruska lhalo činitelům Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Trump pak řadě z nich udělil milost.

Jim Jordan
Zdroj: Stefani Reynolds/Reuters

Kongresman Jim Jordan je podle AP jedním z hlavním podporovatelů Trumpa v jeho snaze podrýt důvěru ve výsledky listopadových voleb, v nichž Trump prohrál. Republikánský prezident však stále odmítá uznat výhru svého soupeře Joea Bidena, přičemž argumentuje nepodloženými tvrzeními o volebních podvodech.

Oceněný Woods i Presley

Trump udělil v minulosti medaili svobody například golfistovi Tigerovi Woodsovi či konzervativnímu komentátorovi Rushovi Limbaughovi, posmrtně pak zpěvákovi Elvisovi Presleymu.

V roce 2017 dostal od tehdejšího demokratického prezidenta Baracka Obamy toto ocenění také Biden, který Obamovi sloužil osm let jako viceprezident.

Udílení prezidentské medaile svobody, která je nejvyšším americkým civilním vyznamenáním, zavedl v 60. letech minulého století prezident John F. Kennedy. Jejím cílem je vyznamenat ty, kteří učinili „zvlášť úctyhodný přínos“ americké národní bezpečnosti, světovému míru nebo „kulturním či jiným význačným veřejným nebo soukromým snahám“.