Na jihu Británie kvůli koronaviru zůstává pět tisíc kamionů

Pět tisíc kamionů zůstává na jihu Británie kvůli covidu-19. V zemi nyní vyvolává obavy nová a vysoce nakažlivá mutace koronaviru. Spojené státy oznámily, že od pondělí budou u cestujících na linkách z Británie požadovat před odletem negativní test. Vakcínu proti covidu-19 firem Pfizer a BioNTech v Británii už dostalo přes 600 tisíc lidí.

On-line přenos

Šíření koronaviru - prosinec

  • 23:52

    WHO schválila pro nouzové použití vakcínu firem Pfizer-BioNTech. Tento krok podle WHO pomůže zemím urychlit jejich vlastní schvalovací procesy.

  • 23:50

    Jeden ze dvou republikánských kandidátů v senátních volbách v americkém státě Georgie je krátce před důležitým druhým kolem hlasování v karanténě. Volební tým Davida Perduea oznámil, že obhajující senátor byl v kontaktu s nakaženým koronavirem.

  • 23:49
    Česko

    V Praze, Ostravě nebo Olomouci lidé dnes večer protestovali proti vládním koronavirovým opatřením. V hlavním městě se podle policie demonstrace zúčastnilo několik desítek lidí. Shromáždění na Václavském náměstí ze všech míst trvalo nejdéle, demonstranti se přes výzvy policie odmítali rozejít. Policisté zajistili tři lidi, při zákroku se nestala žádná zranění.

Omezení pro dopravní spojení s Británií zavedlo v reakci na novou mutaci koronaviru, jež se objevila na jihu Anglie, mnoho států světa včetně Česka. Paříž dala v úterý souhlas, aby se hranice otevřely pro lidi s negativním testem na koronavirus, což ale provoz značně zpomaluje.

Mezi lidmi, kteří zůstali zablokovaní v Británii, jsou i Češi. Tuzemský ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) ale ve čtvrtek předeslal, že se situace zlepšuje a že část Čechů měla možnost být zpět doma už na Štědrý večer.

Britský ministr dopravy Grant Shapps uvedl, že z více než 10 tisíc testů provedených u řidičů kamionů bylo jen 24 pozitivních. Většina testů se provádí na bývalém letišti Manston, které leží asi 30 kilometrů od přístavu Dover.

S testováním pomáhají i britští vojáci. Původně jich ministerstvo obrany vyslalo 300, v pátek jim na pomoc dorazilo dalších 800. Podle agentury DPA poslalo na jih Anglie 60 zdravotníků s 15 tisíci testy i Polsko. Už dříve vyslala 26 hasičů na pomoc s testováním Francie.

Děláme maximum, aby se řidiči dostali domů, slibuje britský ministr

Úřady rozdávají řidičům zdarma teplé pití a jídlo a na místo bylo dopraveno i více než 250 mobilních toalet. Dobrovolníci doručují potraviny a nápoje také řidičům v koloně na dálnici M20. Řada řidičů si v minulých dnech stěžovala, že o ně není dostatečně postaráno.

„Naším cílem je, aby se zahraniční řidiči kamionů dostali co nejdříve zpátky ke svým rodinám,“ prohlásil britský ministr dopravy. „Vím, že je to pro ně těžké, když jsou v tomto ročním čase zavření v kabinách svých vozů. Ujišťuji ale, že děláme maximum pro to, abychom je dostali domů,“ dodal.

Negativní test budou od pondělí požadovat po cestujících z Británie Spojené státy. „Pokud některý z pasažérů nebude ochoten podstoupit test na koronavirus, letecká společnost ho bude muset odmítnout,“ avizuje americké Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). Úřad podotkl, že vzhledem k omezujícím opatřením platným od března klesla letecká doprava z Británie do USA o devadesát procent.

Vakcína zabere i na novou mutaci, věří výrobci

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zatím neexistují žádné důkazy o tom, že by nová mutace způsobovala vážnější průběh covidu-19. Americké farmaceutické společnosti Pfizer a Moderna testují účinnost svých vakcín proti nové mutaci, věří ale, že očkování proti ní chránit bude.

Británie byla první zemí na světě, která vakcínu Pfizer/BioNTech začala podávat. „Podle údajů zveřejněných vládou dostalo mezi 8. a 20. prosincem vakcínu v Británii 616 933 lidí,“ popisuje v prohlášení ministerstvo zdravotnictví a sociální péče.

Od firem Pfizer a BioNTech si Británie objednala 40 milionů dávek. Ministr zdravotnictví Matt Hancock předpokládá, že do konce roku by mělo být do země dodáno několik milionů dávek. Jako první jsou očkováni klienti pečovatelských domů, lidé nad 80 let, zdravotníci a pracovníci v sociálních službách. V zemi funguje více než pět stovek očkovacích míst.