Biden oznámil další jména členů svého kabinetu. Chce zřídit úřad proti globálnímu oteplování

Nastupující americký prezident Joe Biden představil další členy své administrativy. V čele ministerstva vnitra bude stát současná kongresmanka za Nové Mexiko Deb Haalandová, resort pro energetiku povede bývalá guvernérka Michiganu Jennifer Granholmová. Biden také zřídí kancelář zaměřenou na globální oteplování, v jejímž čele stane bývalá šéfka Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová, napsala agentura Reuters.

Místo McCarthyové chce Biden do čela EPA dosadit Michaela Regana, který je nyní zodpovědný za oblast životního prostředí v Severní Karolíně.

Haalandová bude první zástupkyní domorodých obyvatel USA v čele ministerstva vnitra. To je zodpovědné za správu a ochranu přírodního bohatství většiny federální země. Resort má rovněž na starosti správu programů vztahujících se k původnímu obyvatelstvu USA. Haalandová uvedla, že se bude snažit rozšířit výrobu obnovitelné energie na federálních pozemcích, cbce také ustoupit z Trumpova zaměření na fosilní paliva.

Bidenův poradce má koronavirus

Biden výběrem nových členů své administrativy plní dva hlavní sliby, které dal po svém zvolení. Jedním z nich je, že chce zřídit zkušený tým zaměřený na boj proti změnám klimatu. Druhým pak je, že sestaví kabinet, který bude odrážet rozmanitost Ameriky.

Bidenova mluvčí Kate Bedingfieldová uvedla, že poradce nastupujícího prezidenta Cedric Richmond byl ve čtvrtek pozitivně testován na koronavirus. Na počátku týdne se na krátkou dobu setkal s Bidenem.

Setkání se však uskutečnilo pod širým nebem a oba muži na sobě měli roušky, což znamená, že Biden nebyl podle definice Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v „blízkém kontaktu“ s nakaženým. Ve čtvrtek měl Biden rovněž negativní test na koronavirus.