Americký ministr spravedlnosti Trumpa podporoval, volby ale zpochybnit odmítl. Nyní končí ve funkci

Horizont ČT24: Americký ministr spravedlnosti William Barr rezignuje (zdroj: ČT24)

Na americkém ministerstvu spravedlnosti končí William Barr. V rezignačním dopise, který v pondělí zveřejnil prezident Donald Trump, chválil končícího šéfa Bílého domu, který podle něj čelil neúprosnému a nesmiřitelnému odporu. Barr patřil mezi Trumpovy spolehlivé spojence, v závěru svého působení na ministerstvu ale zasadil zásadní ránu prezidentovým snahám o zpochybnění výsledků voleb.

V rozhovoru s agenturou AP Barr na začátku prosince prohlásil, že jeho úřad nezaznamenal žádné důkazy svědčící o rozsáhlých volebních podvodech v prezidentských volbách z 3. listopadu. V těch republikána Trumpa porazil jeho demokratický sok Joe Biden, končící prezident však porážku odmítá uznat právě s odkazem na údajné volební manipulace.

Trump v reakci na Barrovo interview řekl, že ministr spravedlnosti žádné důkazy nehledal a označil to za zklamání. Trumpův právní tým podle agentury Reuters obvinil Barra, že nepodnikl řádné vyšetřování nebo audit hlasovacích strojů, ačkoliv to při volbách není úkolem ministerstva. Na dotaz, zda má v ministra spravedlnosti stále důvěru, Trump tehdy odpověděl: „Zeptejte se mne na to za několik týdnů. Měli by zkoumat všechny podvody.“

„Velice dobrý vztah“

Při oznámení Barrovy rezignace Trump na Twitteru napsal, že oba pojil „velice dobrý“ vztah a končícího ministra pochválil za vynikající práci. Ten naopak prezidenta ocenil za mnoho bezprecedentních úspěchů tváří v tvář neúprosnému a nesmiřitelnému odporu ze strany demokratů a dalších Trumpových kritiků.

„Během vaší vlády ministerstvo spravedlnosti vytrvale pracovalo na ochraně veřejnosti před násilným zločinem. Úzce spolupracovalo s mexickými špičkami v boji proti drogovým kartelům, zakročilo proti čínskému zneužívání naší ekonomiky a pracovních sil,“ vzkázal Trumpovi Barr.

V čele ministerstva spravedlnosti končícího ministra nahradí dosavadní náměstek Jeff Rosen.

Podle CNN nebyly vztahy mezi Trumpem a Barrem v poslední době přívětivé a prezident oznámil záměr ministra odvolat už v pátek. Bílý dům ale tyto spekulace popírá, Barr prý o rezignaci žádán nebyl a schůzka s prezidentem byla „velice přátelská“.

Barr se Trumpa zastal, odmítl ale zasáhnout do kampaně

Barr do funkce přišel v době, kdy vrcholilo vyšetřování, v jehož čele stál Robert Mueller. Jeho tým pátral po možném ruském vlivu na volby v roce 2016. Podle demokratů ministr zkreslil závěry vyšetřovatelů. „Zvláštní vyšetřovatel potvrdil, že ruská vláda podporovala snahy o nelegální zásahy do volby prezidenta v roce 2016. Nezjistil ale, že by se této snahy účastnil Trumpův tým nebo jiní Američané,“ nechal se tehdy slyšet Barr.

Takzvaná Muellerova zpráva ale prezidenta obvinění ze zásahů do voleb nezbavila, nýbrž je pouze nechala bez jasného závěru.

Prezidenta končící ministr podpořil rovněž během rasových protestů po smrti George Floyda. Trump prosazoval heslo „zákon a pořádek“ a volal po aktivování Národní gardy a násilném potlačení nepokojů. Sám Barr nařídil rozpustit dav demonstrantů před Bílým domem, aby se Trump dostal do kostela svatého Jana a nechal se vyfotit s Biblí.

obrázek
Zdroj: ČT24

„Rasismus ve Spojených státech existuje, ale nemyslím si, že pořádkové složky jsou systémově rasistické. Vzhledem k historii této země ale rozumím nedůvěře afroamerické komunity,“ okomentoval situaci v červnu Barr.

Ministr ale ukázal svou nezávislost na oválné pracovně během volební kampaně. Kromě zmíněného popření volebních podvodů odmítl už před volbami veřejně hovořit o vyšetřování Huntera Bidena, syna zvoleného prezidenta. Jeho resort prý nechtěl zasahovat do předvolebního boje.