Libanonský soud kvůli výbuchu v Bejrútu obžaloval vrcholné vládní představitele

Libanonský soudce odpovědný za vyšetřování srpnové ničivé exploze v přístavu v Bejrútu obžaloval předsedu vlády v demisi Hasana Dijába a tři bývalé ministry z nedbalosti. S odkazem na soudní zdroj to napsala agentura AFP.

Žalobě čelí vedle Dijába jeho tři bývalí kolegové, kteří byli v době incidentu ve vládě. Obžalovaný je exministr financí Alí Hasan Chalíl a bývalí šéfové resortu práce a dopravy Ghází Zajtar a jeho nástupce Júsuf Finjánús. Podle agentury AP jde o zatím nejvýše postavené činitele, kteří byli v kauze obžalováni. 

Právníci nejsou jednotní v názoru na imunitu úřadujících a bývalých ministrů. Tamní tisk poukazuje na to, že od roku 2013, kdy byl dusičnan amonný v přístavu uskladněn, se v úřadu předsedy vlády vystřídali čtyři premiéři, avšak obviněn je jenom Dijáb. Tři minulí vypověděli, že o nebezpečné látce nevěděli. Dijáb při předchozím výslechu uvedl, že dostal informaci o potenciálně výbušné látce několik dní před explozí a že se chystal přístav navštívit. Novinářům řekl, že návštěvu zrušil, když se dověděl, že se jedná o sklad zemědělských hnojiv.

Výbuch přístavního skladu 4. srpna letošního roku zabil dvě stě lidí. Důvodem byly špatně uskladněné tuny dusičnanu amonného. Premiér Dijáb rezignoval několik dní po výbuchu. Dosud však nebyla sestavena nová vláda. O její vytvoření se teď pokouší někdejší premiér Saad Harírí.

90' ČT24 o výbuchu v Bejrútu (zdroj: ČT24)

Libanonci se nachází uprostřed vůbec nejhorší hospodářské krize od občanské války v letech 1975–1990. Čelí také pandemii a ekonomickým dopadům konfliktu, který sužuje sousední Sýrii, píše v reportu Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF).

V minulosti byl přitom Libanon prosperujícím státem, který si díky stabilnímu hospodářství v nestabilním regionu vysloužil přezdívku „blízkovýchodní Švýcarsko“. V 70. a 80. letech ale zemi postihla ničivá občanská válka, která rozvrátila tamní ekonomiku.