Rusové žádají Česko o vydání bankéře Dojnova. Viní ho ze zpronevěry třinácti miliard rublů

Rusko požádalo Českou republiku o vydání bývalého šéfa banky BFG-Kredit Pavla Dojnova, který je v zemi spolu s dalšími členy vedení finančního úřadu stíhán v případu zpronevěry bezmála 13 miliard rublů (asi 3,8 miliardy korun). Ve čtvrtek to uvedla agentura TASS s odvoláním na vyšetřovací výbor. Ten v Rusku sehrává roli federální kriminální ústředny.

„Vyšetřování požádalo o vydání bývalého předsedy správní rady banky Pavla Dojnova, který byl zadržen v Česku,“ uvedl vyšetřovací výbor. TASS dodal, že mezinárodní zatykač byl vydán i na majitele a dalšího člena vedení banky, Jurije Glocera a Jevgenije Mafcira, kteří podle vyšetřovatelů po spáchání trestného činu uprchli do ciziny.

Ruská centrální banka podle portálu Banki.ru odebrala BFG-Kredit licenci koncem roku 2016 kvůli neuspokojivé kvalitě aktiv. Banka nesvedla z vlastních prostředků hradit své závazky. Po ústavu, který byl ještě v pololetí na 99. příčce mezi ruskými bankami (podle velikosti aktiv), zůstaly podle agentury RIA Novosti dluhy přesahující 47 miliard rublů (asi 14 miliard korun podle současného kurzu).

Podle listu RBK vyšetřovatelé podezírají členy vedení, že v letech 2014 až 2016 vytunelovali z banky skoro třináct miliard rublů prostřednictvím úvěrů, o nichž předem věděli, že nebudou nikdy splaceny.