Čína se chce pomstít za americké sankce. Uvalí vlastní na některé činitele z USA

Držitelé amerických diplomatických pasů již nebudou osvobozeni od vízové povinnosti při vstupu do Hongkongu a Macaa, které jsou poloautonomními územími Číny. Na čtvrteční tiskové konferenci to podle agentury Reuters oznámila mluvčí čínské diplomacie Chua Čchun-jing. Spojené státy v pondělí uvalily finanční a cestovní sankce na čtrnáct čínských představitelů, kteří se podíleli na přijetí nového bezpečnostního zákona pro Hongkong a na rozhodnutí zbavit funkce čtveřici opozičních hongkongských poslanců.

„Čína rovněž uvalí odvetné sankce na některé americké činitele, kongresmany, členy nevládních organizací a jejich rodinné příslušníky kvůli jejich krokům týkajícím se Hongkongu,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí čínského ministerstva zahraničí Chua. Kterých představitelů by se sankce měly dotknout, neupřesnila.

„Čína znovu vyzývá americkou stranu, aby se okamžitě přestala vměšovat do záležitostí Hongkongu a do vnitřních záležitostí Číny a nepoškozovala čínské zájmy,“ dodala mluvčí.

Minulý týden USA omezily platnost cestovních víz pro členy čínské komunistické strany a jejich rodiny, která budou propříště vydávána jen na měsíc, zatímco dosud mohla být jejich platnost až deset let.

Sankce vyhlášené Spojenými státy v pondělí zakazují čtrnácti čínským činitelům cesty do USA a zmrazí veškerý jejich majetek ve Spojených státech. Američané a americké společnosti s nimi rovněž nesmějí obchodovat.

USA uvalily sankce na lidi, kteří v Hongkongu napomohli přijetí bezpečnostního zákona

Jedná se o činitele, kteří sehráli roli při přijetí kontroverzního bezpečnostního zákona pro Hongkong a při listopadovém odvolání čtyř prodemokratických zákonodárců z hongkongského parlamentu. Z hongkongského zákonodárného sboru následně na protest odstoupili i všichni zbylí opoziční zákonodárci.

Nový bezpečnostní zákon vydala letos v červnu centrální čínská vláda v reakci na masové protesty v Hongkongu. Zákon má umožnit potlačování teroristických a separatistických aktivit, podvratné činnosti a zahraničního vměšování. Občané Hongkongu, kteří jsou na základě této legislativy zatčeni, mohou být souzeni v pevninské Číně.

Podle kritiků je nový bezpečnostní zákon porušením zásady „jedna země, dva systémy“, k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala v roce 1997, když přebírala správu nad Hongkongem od Velké Británie. Princip garantuje místním obyvatelům řadu svobod, včetně nezávislého soudnictví.