Biden vybral za ministra zdravotnictví kalifornského prokurátora Becerru

Nastupující prezident Spojených států Joe Biden nominuje jako svého ministra zdravotnictví kalifornského generálního prokurátora Xaviera Becerru. Ten je horlivým zastáncem zdravotního pojištění zvaného Obamacare a jako generální prokurátor Kalifornie proslul řadou žalob vůči krokům prezidenta Donalda Trumpa. Epidemiolog Anthony Fauci bude hlavním Bidenovým poradcem, pokud jde o covid-19.

Štáb nově zvoleného prezidenta na uvedl, že zdravotnický tým vznikající vlády bude připraven dostat pod kontrolu šíření koronaviru a „povede vědou, odborností a integritou“. Nová administrativa se možná ujme moci za velmi špatné epidemické situace. Do jejího nástupu zbývá asi jeden a půl měsíce, přičemž aktuálně USA zaznamenávají rekordní počty nových infekcí, úmrtí i hospitalizací.

Pokud nominaci dvaašedesátiletého Becerry schválí Senát, stane se prvním ministrem zdravotnictví USA latinskoamerického původu, napsala AP. Becerra se narodil v kalifornském Sacramentu mexickým imigrantům.

„Narůstající epidemie koronaviru je v USA tématem číslo jedna, Joe Biden už Američany varoval, že pro ně zima bude velmi krušná. Nicméně nominace Becerry je spíše určitý politický kompromis a nemyslím si, že jeho kvalifikace pro tento post je nějakým způsobem výjimečná,“ komentuje Becerrovu nominaci amerikanista Kryštof Kozák. 

Generálním prokurátorem Kalifornie je Beccera od ledna 2017, kdy v této funkci vystřídal Kamalu Harrisovou poté, co byla zvolena do Senátu. Harrisová se v lednu stane viceprezidentkou USA. Před rokem 2017 byl Beccera přes dvacet let členem Sněmovny reprezentantů. 

Fauci bude mít dál na starosti epidemii

V Bidenově týmu nejbližších spolupracovníků bude i epidemiolog Anthony Fauci, z něhož se během pandemie stala do jisté míry celebrita. Byl jakožto dlouholetý ředitel Národního institutu pro alergie a infekční onemocnění (NIAID) zahrnut do krizového štábu Bílého domu a nyní přijal nabídku nastupujícího prezidenta na působení v poradenské pozici. V čele NIAID má být i nadále.

Do čela Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) má nastoupit šéfka oddělení infekčních chorob bostonské nemocnice Massachusetts General Hospital. Jako příštího šéfa úřadu pro veřejné zdraví vybral Biden Viveka Murthyho, který funkci zastával už za vlády Baracka Obamy.