Polsko dál blokuje unijní rozpočet. Spor o spojení vlády práva s penězi ale nechce řešit u soudu

Polská vláda odmítá návrh předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové řešit před Soudním dvorem Evropské unie spory, kvůli kterým spolu s Maďarskem blokuje schválení sedmiletého rozpočtu a fondu krizové pomoci. Podle agentury PAP to řekl šéf polské diplomacie Zbigniew Rau. Varšava a Budapešť odmítají pravidlo, aby vyplácení unijních peněz bylo podmíněno dodržováním principů právního státu.

Unijní instituce už několik let vedou s Polskem a Maďarskem řízení kvůli krokům, které podle kritiků ohrožují nezávislost justice, médií nebo omezují nevládní organizace.

Hrozbu, že Polsko zablokuje unijní rozpočet, v pátek premiér Mateusz Morawiecki zopakoval v telefonickém rozhovoru s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. „Řekl jsem kancléřce, že Polsko si přeje vyvinout další úsilí s cílem co nejdříve najít východisko z této slepé uličky,“ napsal polský premiér na Facebooku.

„Znovu jsem také potvrdil, že jsme připraveni nový rozpočet vetovat, pokud nenajdeme řešení uspokojivé pro EU jako celek, nejen pro některé její členy,“ dodal. 

„Návrh Ursuly von der Leyenové nijak nesnižuje pochybnosti, jaké Polsko a Maďarsko mají,“ řekl šéf polské diplomacie Rau. Dodal, že u Soudního dvora EU lze napadnout jakoukoliv legislativu, ale taková řízení trvají mnoho let, a peníze z rozpočtu by byly zmraženy okamžitě.

Podle něj se sice členské státy při ratifikaci unijních smluv vzdaly části, ale ne všech svých pravomocí a spojení vlády práva s penězi z fondů EU je v rozporu s unijními smlouvami. „Ke všemu podmínky tohoto mechanismu jsou nejasné, nepřesné a ponechávají byrokratům v (Evropské) komisi volnou ruku,“ tvrdí Rau.

Kompromis v žádném případě

Maďarský premiér Viktor Orbán na rozhlasové stanici Kossuth řekl, že nechce hledat kompromis ve sporu kolem podmínky dodržování principů vlády práva. Nejde podle něho o právní otázku, ale rozhodnutí několika členů sedmadvacítky a Evropského parlamentu.

„Naše pozice je pevná jako skála, v jejich případě jde o politickou vůli. Jejich se může změnit, naše ne. Nechci kompromis,“ prohlásil Orbán. Ve čtvrtek se s polským premiérem Mateuszem Morawieckým shodl na tom, že podmiňování výplaty unijních peněz dodržováním principů právního státu by vyžadovalo změnu unijních smluv.

Navázat čerpání peněz z unijní pokladny na dodržování principů vlády práva se EU rozhodla na základě dohody členských zemí a Evropského parlamentu ze začátku listopadu. Pokud Varšava a Budapešť bezprecedentní balík v celkové hodnotě před 1,8 bilionu eur zablokují, zbrzdí se v zemích sedmadvacítky výplata miliard eur v době, kdy blok čelí druhé vlně pandemie covidu a hospodářské recesi.

Polsko a Maďarsko přitom z unijních peněz silně profitují, Polsko je jejich největším čistým příjemce v EU. Agentura Reuters píše, že během své více než desetileté vlády Orbán využívá veřejné peníze, včetně těch unijních, k tomu, aby si vytvořil vůči sobě loajální ekonomickou elitu. Patří mezi ní někteří členové jeho rodiny a nejbližší přátelé.