Írán se pochlubil svou letadlovou lodí. Připomíná tanker a na palubě nese nákladní auta

Horizont ČT24: Írán představil svou letadlovou loď (zdroj: ČT24)

Symbolem rostoucích ambic Íránu se stala nová válečná loď, která má dle Teheránu vyrovnat americkou námořní převahu v Perském zálivu. Vodní plocha, kudy denně proudí víc než pětina světové ropy, se už v minulých letech stávala jedním z center soupeření Íránu s arabským světem a Spojenými státy.

Zbrusu nová posila íránského válečného loďstva nese jméno Mučedník Abdulláh Rúdakí. Teheránu má pomoct vyrovnat síly s jeho úhlavním protivníkem – Spojenými státy. „Tato loď slouží jako platforma pro různé druhy letadel, dronů a raketových systémů. Je to oceánské plavidlo s dlouhým dosahem,“ popisuje generál Íránských Revolučních gard Abdollahí.

Sto padesát metrů dlouhé plavidlo nepatří íránskému válečnému námořnictvu, ale konkurenční flotile Revolučních gard. Má jim otevřít bránu na vlny Indického oceánu.

Silueta nové chlouby Teheránu ale nápadně připomíná tanker nebo nákladní loď. Představená výzbroj – americký vrtulník Bell z 80. let, drony domácí výroby nebo nákladní auta s raketami zaparkovaná na palubě, ale zatím větší změny v regionálním poměru sil neslibují.

Pro ochranu mezinárodní ropné cesty i prosazování amerických globálních zájmů slouží v Perském zálivu permanentně 5. flotila námořnictva USA. V čele vždy s jednou letadlovou lodí na jaderný pohon a s až devadesáti letadly a vrtulníky na palubě.

Naději, ale i nervozitu íránských špiček vyvolává komplikované střídání stráží v Bílém domě. Po otevřeně konfrontačním stylu Donalda Trumpa, který vypověděl jadernou dohodu, projevil Joe Biden ochotu vyjednat novou. Požaduje ale přísné plnění podmínek a také rozšíření na oblast vývoje balistických raket i vojenského angažmá Íránu v zahraničí.