V nynější krizi je třeba držet spolu stejně jako v roce 1989, uvedla Čaputová

Slovensko podle prezidentky Zuzany Čaputové zvládne stávající koronavirovou krizi lépe, pokud stejně jako za sametové revoluce na podzim roku 1989 budou lidé držet spolu. Pravidla je nevyhnutelné respektovat zejména tehdy, když se nacházíme v kritické situaci, jakou řešení pandemie nemoci covid-19 bezpochyby je, řekla Čaputová v televizním projevu k úternímu 31. výročí událostí, které v tehdejším Československu vedly k pádu komunismu.

„Dalším aktuálním poučením z listopadu '89 je vzpomínka na silnou emoci z těch dnů. Společnost se v těžké chvíli semknula v jednom společném úsilí – dosáhnout změnu k lepšímu. Nyní rovněž procházíme těžkou zkouškou, nejtěžší od listopadové revoluce. Právě proto držme spolu. Nenechme se nikým rozhádat, nenechme se situací, které čelíme, rozdělit,“ uvedla Čaputová v projevu, který na svém hlavním televizním kanálu odvysílal veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska.

Podle hlavy slovenského státu stejně jako v listopadu 1989 i nyní žijí Slováci v období, které od lidí žádá, aby ze sebe vydali to nejlepší. „Na Slovensku, stejně jako v jiných zemích, dnes zažíváme, že bylo nevyhnutelné naše práva a svobody dočasně omezit kvůli ochraně jiné důležité hodnoty, a to života a zdraví,“ řekla Čaputová.

Dodala, že obyvatelé musejí mít pocit, že část svých práv a svobod odevzdávají v zájmu vyššího cíle, protože jinak si podle ní neuvědomí rozdíl mezi nesvobodou, jejíž konec si země připomene v úterý, a demokracií, jejíž návrat v tento den oslaví.

Čaputová vybídla politiky k zdrženlivému přístupu a obyvatele k důstojné oslavě opětovně získané svobody a demokracie.

Někteří slovenští opoziční politici již vybídli občany, aby se v úterý zúčastnili připravovaných občanských demonstrací proti vládě a proti karanténním omezením, která úřady zavedly v zájmu zpomalení šíření koronaviru.

Prezidentka kritizovala vládu za nepředvídatelný postup

Čaputová v souvislosti s koronavirovou krizí vyjádřila pochopení pro obavy obyvatel o zdraví a živobytí či jejich rozčarování z nejistoty. „Stejně jako mnozí z vás, i já mám pochybnosti, když opatření nejsou jasně zdůvodněná. Cítím nejistotu, když nejsou opřena o vědecké poznání. Zmatek, když se často mění a nejsou předvídatelná,“ řekla slovenská prezidentka.

Karanténní omezení v souvislosti s koronavirem či odbourávání restrikcí na Slovensku ohlašuje hlavně premiér Igor Matovič, který v těchto záležitostech podle médií ne vždy postupoval v souladu s doporučením odborníků.

Matovič po pondělním jednání ústředního krizového štábu oznámil, že je v zájmu zpomalení šíření koronaviru nutné masivně testovat na koronavirus, aby se země vyhnula celostátní karanténě. Slovenská armáda již dříve uspořádala plošné testování obyvatel pětimilionové země prostřednictvím méně přesných antigenních testů. Další kolo testování je v nejvíce postižených obcích a městech naplánováno na nejbližší víkend.