V Bosně zatkli dva Srby, kteří se podle obžaloby za války podíleli na vraždě desítek civilistů

V Bosně v úterý zatkli dva bývalé vojáky bosenskosrbské armády, kteří čelí obvinění z vraždy 78 lidí za války v devadesátých letech. S odvoláním na prokuraturu o tom informoval list Oslobodjenje. Oba muži jsou podezřelí ze spáchání zločinů proti lidskosti.

Státní zastupitelství uvedlo, že policejní agentura SIPA v úterý ráno v Banja Luce –⁠ správním středisku bosenské Republiky srbské –⁠ zadržela 51letého Boška Uničanina a 56letého Dragana Despota. Oba jsou podezřelí ze spáchání zločinů proti lidskosti a porušení Ženevských konvencí o ochraně civilního obyvatelstva v době války.

Podle prokuratury se v červnu 1992 v obci Velagići na severozápadě země podíleli na vraždě 78 bosňáckých civilistů internovaných v místní škole. V rozporu s rozkazy velení bosenskosrbské armády je vyhnali před budovu školy, kde je zastřelili a jejich těla odvezli nákladním vozem do nedalekého masového hrobu. Pozůstatky obětí byly exhumovány v roce 1996, tedy rok po skončení války v Bosně.

Mnoho válečných zločinců stále uniká

Bezmála čtvrt století od daytonské mírové dohody, která ukončila občanskou válku mezi bosenskými Srby, Chorvaty a muslimskými Bosňáky, je v Bosně stále na útěku mnoho válečných zločinců, připomíná agentura Reuters.

Konflikt z let 1992 až 1995, v němž zahynulo na 100 tisíc lidí, poznamenalo vyhánění a vraždění bosňáckého a chorvatského civilního obyvatelstva z území, s nimiž bosenští Srbové počítali pro svůj nezávislý stát. Válečných zločinů se dopouštěly také armády Bosňáků a bosenských Chorvatů.