Bouře Zeta v Karibiku zesílila na hurikán, postupuje k Yucatánu

Tropická bouře Zeta, která míří k mexickému poloostrovu Yucatán, zesílila na hurikán. Provází ji vítr o rychlosti kolem 130 kilometrů v hodině. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na americké Národní středisko pro hurikány (NHC). Meteorologové očekávají, že Zeta udeří ještě v pondělí na východní pobřeží Yucatánu, známé turistickými letovisky. Ve středu by měla Zeta dorazit na jižní pobřeží Spojených států.

V mexickém městě Cancún a okolních letoviscích na poloostrově Yucatán způsobil tento měsíc chaos hurikán Delta, který narušil plány mexické vlády oživit turistický průmysl těžce postižený pandemií nemoci covid-19.

Minulý týden bylo v oblasti opět téměř šedesát tisíc turistů. Pro ně a pro místní obyvatele úřady zřídily 71 provizorních přístřešků.

Guvernér mexického státu Quintana Roo Carlos Joaquín González vyzval obyvatele, aby zůstali odpoledne doma a nevycházeli na ulici. Zakázán byl rovněž prodej alkoholu. González nicméně neočekává, že bude nutné evakuovat hosty z hotelů.

„Až ve středu dorazí na jižní pobřeží USA, může přinést vysoké pobřežní vlny, lijáky a vichr do oblasti sahající od státu Louisiana až po Floridu,“ uvedlo Národní středisko pro hurikány, podle nějž by živel mohl ohrozit místní ropný průmysl. NHC uvedlo, že na pobřeží USA by Zeta mohla dorazit opět jako tropická bouře.

Letošní sezona hurikánů nad Atlantikem je výjimečně rušná – nad oceánem se vytvořilo tolik cyklon, že meteorologům došla předem připravená jména, takže se museli uchýlit k pojmenovávání bouří podle řecké abecedy.