„Nejchudší prezident na světě“ odchází z politiky

Bývalý uruguayský prezident José Mujica oznámil, že kvůli koronaviru odchází z politiky a vzdá se mandátu v senátu. Mujica stál v čele latinskoamerického státu v letech 2010 až 2015, během jeho vlády Uruguay jako první země světa legalizovala prodej marihuany. Představitel latinskoamerické levice se proslavil svým úsporným stylem života a spontánní mluvou.

„Pandemie mě vyhodila z politiky,“ uvedl Mujica, kterému je 85 let a trpí poruchou imunity. Prohlásil, že nemůže vykonávat mandát, protože „být senátorem znamená setkávat se s lidmi“, což ovšem nyní může ohrozit jeho zdraví.

Uruguayského exprezidenta proslavil po celém světě jeho životní styl, který se výrazně lišil od ostatních hlav státu. Podle BBC Mujica během svého mandátu bydlel na ošuňtělé farmě s nezavedeným vodovodem a zarostlým pozemkem.

Každý měsíc rovněž pravidelně věnoval devadesát procent svého prezidentského platu na charitativní účely. Během vykonávání úřadu prezidenta také jezdil ve svém starém autě z roku 1987 místo vládních vozidel. „Vyžiju dobře s tím, co mám,“ okomentoval svůj životní styl.

Senát opustil rovněž exprezident Sanguinetti

Odchod ze senátu oznámil v úterý i další bývalý uruguayský prezident Julio Maria Sanguinetti, který stanul v čele země v roce 1985 po svržení vojenské diktatury. Sanguinetti, kterému je 84 let, také uvedl mezi důvody rezignace epidemii koronaviru.

José Mujica si získal pozornost světových médií, když jeho vláda legalizovala v roce 2013 prodej marihuany. V období, kdy byl Mujica prezidentem, země také zavedla možnost manželství pro homosexuály a uvolnila podmínky dobrovolné interrupce.

V 60. letech byl José Mujica členem radikálně levicového partyzánského hnutí Tupamaros. V roce 1973 byl zatčen a vězení opustil v roce 1985 po amnestii. Od té doby se věnoval politice a stal se jedním z hlavních představitelů levice v Uruguayi. Jeho manželkou je bývalá aktivistka a viceprezidentka Uruguaye v letech 2017 až 2020 Lucía Topolanská.