Trump v boji proti koronaviru stále nic nedělá, uvedl Biden. Kandidáti se kritizovali v souběžných debatách

Události: Televizní vystoupení kandidátů na prezidenta USA (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump odpovídal vyhýbavě na dotazy, zda byl testován na koronavirus před první předvolební debatou se svým demokratickým rivalem Joem Bidenem. Řekl také, že už nemá žádné příznaky covidu-19. Připustil však, že při hospitalizaci měl podle lékařů koronavirem lehce infikované plíce. Trump to uvedl v debatě s voliči, kterou v Miami pořádala televize NBC. Akce se uskutečnila souběžně s debatou Bidena, který s voliči hovořil ve Filadelfii před kamerami ABC. Při diskusi kritizoval demokratický uchazeč o prezidentský úřad přístup Bílého domu k boji s pandemií. Informovala o tom agentura AP.

Diskuse nahradily druhou předvolební debatu a kandidáti v nich podle médií soupeřili o diváky. Trump seděl na pódiu bez roušky, diváci rozmístění v rozestupech však zakrytá ústa a nos měli.

Podle agentury AP prezident odpovídal vyhýbavě na dotaz, zda byl před první debatou s Bidenem 29. září testován na koronavirus. „Možná jsem test měl, možná ne,“ řekl. Podle pravidel debaty museli oba kandidáti mít před společným výstupem negativní test. Trump nicméně podle AP přímo neodpověděl, kdy měl naposledy negativní test.

Moderátorka Savannah Guthrieová se později prezidenta zeptala, zda odmítá konspirační teorii QAnon. „Nic o tom nevím. Vím, že jsou velmi proti pedofilii, bojují s ní velmi tvrdě,“ odpověděl Trump. Konspirační teorie je založena na nepravdivé domněnce, že svět je řízen spolkem satanistických pedofilů zneužívajících děti. Její stoupenci věří, že Trump stojí v čele tajného tažení proti tomuto zločinnému spolku.

Vzápětí se prezident zaměřil na nesourodé antifašistické hnutí Antifa, které ministerstvo spravedlnosti viní z rozdmýchávání nepokojů při protestech proti rasismu, jež se v uplynulých měsících konají v mnoha amerických městech. „Říkám vám, o čem vím,“ uvedl prezident. „Vím o Antifě a radikální levici a vím, jak násilné a jak brutální jsou, a vím, jak pálí města řízená demokraty,“ dodal.

„Odsuzuji rasismus, o. k.? Odsuzuji ho už celé roky, ale vy to vždy uděláte znovu, vždy začnete rozhovor touto otázkou. Nikdy se neptáte Bidena, jestli odsuzuje hnutí Antifa. Sledoval jsem podobnou show moderátora Lestera Holta, pokládal otázky, jako kdyby byl Biden dítě,“ uvedl také prezident.

Prezident v diskusi také poprvé připustil, že v případě volební porážky by přijal mírové předání moci. Zároveň ale znovu vyjádřil obavy o integritu hlasování. „Stejně jako všichni ostatní chci, aby to byly férové volby,“ dodal.

Biden: Prezident proti koronaviru stále nic nedělá

Biden mezitím ve své diskusi Trumpa obvinil, že stále nic nedělá pro boj s koronavirem. „Ocitáme se v situaci, kdy máme přes 210 tisíc mrtvých, a co dělá? Nic. Nenosí roušku,“ řekl bývalý viceprezident v debatě na kanálu ABC.

„Myslím, že slova prezidenta mají váhu – ať už v dobrém, nebo špatném smyslu, záleží na nich. Pokud prezident nenosí roušku nebo si dělá legraci z osob, které ji používají – tak jako už dlouho ze mě – potom si lidé řeknou, že její používání není tak důležité,“ řekl dále Biden. 

Demokratický kandidát také obvinil republikánského prezidenta ze zatajování smrtnosti  viru. „Uvedl, že to nikomu neřekl, protože se bál, že by Američané panikařili,“ prohlásil Biden. „Američané nepanikaří, to on zpanikařil,“ dodal.

Moderátor George Stephanopoulos se Bidena zeptal, zda by byl otevřen navýšení počtu soudců Nejvyššího soudu, pokud by republikáni potvrdili Trumpovu kandidátku, což by znamenalo, že konzervativci nad liberály na soudu převáží poměrem šest ku třem. Bidenova odpověď však byla podle BBC rozporuplná.

Nejprve řekl, že není fanouškem takového kroku, posléze ale uvedl, že je otevřen o tom uvažovat, pokud Trumpovu nominantku Senát potvrdí.

Druhá prezidentská debata původně plánovaná na čtvrtek byla zrušena poté, co šéf Bílého domu odmítl její konání na dálku. Organizační výbor navrhl přechod na virtuální formát minulý týden po hospitalizaci Trumpa kvůli covidu-19 a po rozšíření koronavirové infekce mezi lidmi z jeho okolí.

Prezident však uvedl, že virtuální debata by byla ztrátou času, na alternativním řešení se pak s Bidenovým táborem nedohodl.

Deník The New York Times (NYT) ve dvou televizních diskusích nespatřoval žádné známky toho, že by Trump nebo Biden vybočovali z kurzů nastavených před mnoha měsíci. „Pokud jde o stěžejní téma voleb, tedy o koronavirovou pandemii, zdálo se, že dva kandidáti se nacházejí nejen v různých televizních studiích, ale i v různých vesmírech,“ uvádí NYT.