Trump odmítl virtuální debatu s Bidenem. Byla by to ztráta času, tvrdí

Události: Trumpova nákaza a spor o další debaty (zdroj: ČT24)

Americký prezident Donald Trump řekl, že je pro něj nepřijatelná virtuální televizní debata s jeho demokratickým rivalem v boji o Bílý dům Joem Bidenem a že se takové akce nezúčastní. Byla by to prý ztráta času. To, že se oba politici za týden nestřetnou před televizními kamerami tváří v tvář, oznámili organizátoři prezidentských debat. Rozhodnutí přichází za situace, kdy prezident a řada lidí z jeho okolí jsou v izolaci kvůli pozitivním testům na koronavirus.

„Na virtuální debatu nepůjdu,“ řekl Trump v rozhovoru s televizí Fox Business poté, co Komise pro prezidentské debaty (CPD) oznámila, že on a Biden se jí zúčastní „každý na jiném místě“. Debata naplánovaná na příští čtvrtek se měla původně konat ve floridském Miami.

„Nebudu ztrácet čas virtuální debatou. To není to, o čem debaty jsou, sedět za počítačem a debatovat. Je to směšné. A pak vás odstřihnou, kdykoli se jim zachce,“ pokračoval Trump v interview konaném po telefonu. Šéf jeho volebního štábu Bill Stepien, který měl také pozitivní test na koronavirus, poté oznámil, že „místo toho uspořádáme mítink“.

CPD ve čtvrtek uvedla, že pro dálkový duel se rozhodla „s cílem ochránit zdraví a bezpečí všech zúčastněných“. U Trumpa podle oficiálních informací test prokázal koronavirovou infekci před týdnem, desítky hodin po první televizní debatě s Bidenem. Demokratický kandidát se podle všeho nenakazil, na rozdíl od mnoha lidí, kteří byli s Trumpem minulý týden v kontaktu.

Biden: Prezident mění názor každou sekundu

Bidenův tým tento týden uváděl, že druhá debata je v původním formátu možná jen v případě souhlasu zdravotnických expertů, a nynější oznámení CPD v bezprostřední reakci přivítal. Biden později postup Trumpova tábora komentoval tak, že jej nelze brát jako definitivní.

„Nevíme, co prezident udělá. Mění názor každou sekundu. (…) Myslím, že se budu řídit doporučeními komise. Jestliže on odejde a udělá si mítink, pak nevím, co budu dělat,“ řekl bývalý viceprezident.

Deník The New York Times v této souvislosti upozorňoval na vyjádření jednoho z poradců amerického viceprezidenta Mikea Pence, které možnost Trumpovy účasti v debatě ponechávalo ve hře. „Doufáme, že (organizátoři) nakonec začnou vyjednávat, abychom měli možnost slyšet, jaké jsou jejich obavy,“ řekl Marc Short.

Problémy s covidem-19 Trumpa donutily k izolaci v čase vrcholící předvolební kampaně, která se pro něj podle čerstvých průzkumů preferencí nevyvíjí vůbec dobře. Třetí a poslední televizní duel s Bidenem byl naplánovaný na 22. října. Hlavním termínem prezidentských voleb je 3. listopad, možnost předčasného hlasování ale už napříč Spojenými státy využily miliony lidí.

Trump naznačil, že stále bere „steroid“ dexametazon

Zda je Trump po koronavirové infekci stále nakažlivý, nelze s jistotou tvrdit. Poradci v Bílém domě nicméně v souvislosti s jeho pondělním návratem z nemocnice dostali instrukce, aby na schůzky s prezidentem chodili v ochranném vybavení včetně rukavic a pláště.

V telefonickém rozhovoru ve vysílání televize Fox Business sám šéf Bílého domu situaci popisoval tak, že jeho boj s onemocněním už je uzavřenou kapitolou, ačkoli podle agentury AP se nad směřováním Trumpovy rekonvalescence stále vznášejí otazníky.

„Cítím se dobře, velmi dobře,“ ujišťoval prezident diváky. Prohlásil, že by už ve čtvrtek večer rád vystoupil na mítinku s voliči. Žádná taková akce ale zatím naplánovaná není a scénář prezidentova návratu do čela republikánské předvolební kampaně zůstává i 26 dní před prezidentskými volbami mlhavý.

„Už skoro nic neberu,“ řekl Trump na téma své léčby. Sdělil však, že „ještě trochu déle“ musí užívat „steroid“. O víkendu jeho lékařský tým informoval, že prezident začal brát dexametazon, který se po dobrých výsledcích britské klinické studie začal používat u pacientů s těžkým průběhem covidu-19.

Odborníci tuto skutečnost vnímali jako signál, že Trump měl pravděpodobně oslabené plíce, jiní zase upozorňovali na vedlejší účinky kortikosteroidu, mezi nimiž jsou nespavost či euforické stavy.

Hospitalizace podle prezidenta nebyla nutná

Trump se po nákaze koronavirem tři dny léčil v prezidentském apartmá vojenské nemocnice Waltera Reeda nedaleko Washingtonu. Kromě dexametazonu dostal i několik dávek léku remdesivir a kyslíkovou podporu. Lékaři o víkendu uvedli, že dvakrát trpěl nedostatečnou hladinou kyslíku v krvi.

Média podotýkají, že tak dobrou péči jako Trump nejspíš v USA neměl k dispozici žádný jiný pacient s covidem-19.  V nynějším interview přesto prezident znovu rizika spojená s koronavirem bagatelizoval a prohlásil, že jeho hospitalizace ve skutečnosti nebyla nutná. „Pamatujte si, že když to chytíte, uzdravíte se a pak jste imunní,“ uvedl.

S covidem-19 přitom ve Spojených státech zemřelo už více než 200 tisíc lidí a na otázky kolem imunity těch, kdo nákazu prodělali, zatím nejsou jasné odpovědi.